AMSTERDAM - De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond wil de draaiboeken voor de toertochten aanpassen nu het winterse weekend meer ijsongelukken dan ooit opgeleverde.

De ijspret zorgde bovendien voor verkeerschaos. De schaatsbond evalueert woensdag het toertochtencircus van de afgelopen dagen, meldt het AD maandag.

Ook deelnamestops komen daarbij aan bod. Het afgelopen weekend stonden meer dan een miljoen Nederlanders op de schaats.

Animo

De KNSB laat tegenover de ochtendkrant weten: "We beseffen dat de twaalf jaar oude draaiboeken, die nu hier en daar ad hoc zijn aangepast, moeten worden herzien. Daar was de afgelopen jaren niet veel animo voor, maar dit weekend is gebleken dat het wel degelijk nodig is."

Toch tevreden

Ondanks de drukte is de KNSB 'uitermate tevreden' over het verloop van het schaatsweekend. Meer dan een miljoen Nederlanders stonden het afgelopen weekend op de schaats. De ruim twintig officiële toertochten trokken naar schatting 200 duizend deelnemers.

De schaatsgekte leidde tot volle eerstehulpposten in ziekenhuizen, waar gevallen schaatsers zich meldden met onder meer pols- en armbreuken.

''Het goede schaatsweer heeft de meeste mensen overvallen'', stelt een zegsvrouw.

Kranig

"Dus de tochten moesten in allerijl worden georganiseerd. Bovendien worden de meeste schaatsverengingen gerund door vrijwilligers. Die hebben zich zeer kranig geweerd de afgelopen dagen.''

Laatste dag

Maandag is mogelijk de laatste dag dat mensen kunnen schaatsen op natuurijs. ''Als de dooi intreedt ziet het er slecht uit voor het natuurijs'', aldus de KNSB.

De bond kreeg aanvankelijk zes aanmeldingen binnen voor schaatstochten op maandag. Al deze tochten zijn inmiddels afgemeld.

Ankeveen

Wegens de dooi is de schaatsklassieker op het natuurijs van Ankeveen met een dag ingekort. De organisatie heeft de wedstrijden van dinsdag afgelast.

Lezersfoto's

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer.