JERUZALEM/GAZA-STAD - Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag twaalf doelen in de Gazastrook gebombardeerd.

Dat is het laagste aantal sinds het begin van het offensief tegen de militante Palestijnse beweging Hamas, tweeënhalve week geleden.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat onder meer opslagplaatsen voor wapens zijn gebombardeerd. Ook zijn tunnels bestookt die voor wapensmokkel werden gebruikt.

Het Israëlische leger heeft maandag bevestigd dat het leger reservisten naar de Gazastrook stuurt om mee te vechten tegen de strijders van Hamas, aldus de BBC.

Nieuwe fase

Legerofficieren ontkenden maandag dat het Israëlische offensief, dat zeventien dagen geleden begon, hiermee een nieuwe fase is ingegaan.

Volgens hen betekent de inzet van de reservisten geen escalatie van het geweld, maar moeten sommige reservisten de militairen vervangen die de afgelopen dagen actief waren in de Gazastrook.

Israël heeft tienduizenden reservisten opgeroepen zich te melden. Een legerwoordvoerder zei dat de reservisten al betrokken zijn bij militaire acties en steeds meer worden geïntegreerd in gevechtseenheden.

Livni

De Israëlische radio meldde zondagavond dat de Israëlische regering de druk op Hamas verder wil opvoeren.

Minister Tzipi Livni (Buitenlandse Zaken) zei dat het leger met het huidige offensief ''de afschrikking van Israël heeft hersteld'' en dat er een nieuw evenwicht is gecreëerd waarbij Israël met geweld zal reageren als zijn burgers worden aangevallen.

Gestelde doelen

De Israëlische premier Ehud Olmert zei zondag dat Israël zijn gestelde doelen nadert, maar dat de gevechten vooralsnog doorgaan.

In de nacht van zondag op maandag heeft het leger twaalf doelen in de Gazastrook gebombareerd. Dat is het kleinste aantal sinds het begin van het offensief.

Vooral wapenopslagplaatsen en tunnels voor wapensmokkel waren het doelwit. Het leger heeft in totaal tweehonderd tunnels vernield.