LONDEN - Advocaten van de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in 1988 op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie hebben woensdag met vertegenwoordigers van Libië een akkoord bereikt over schadevergoeding. Beide partijen ondertekenden een overeenkomst waarmee een rekening met daarop 2,7 miljard dollar in het leven wordt geroepen voor de nabestaanden. Het geld wordt opgehoest door Tripoli.

Bekijk video

Het nieuws van de ondertekening komt een dag nadat uitlekte dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Libië een akkoord zouden hebben bereikt over een regeling waarbij Tripoli de verantwoordelijkheid voor de aanslag in 1988 op zich neemt. Libië zou bereid zijn om in een brief aan de Verenigde Naties te verklaren dat het verantwoordelijk is voor de bomaanslag, waarbij inzittenden van het vliegtuig en 11 inwoners van het Schotse plaatsje Lockerbie om het leven kwamen.

Sancties

Het akkoord over de zaak leidt waarschijnlijk tot het opheffen van de VN-sancties tegen Libië, die na het Lockerbie-drama werden ingesteld. Mogelijk zouden ook de Amerikaanse strafmaatregelen tegen Tripoli worden opgeheven.

Libië heeft lange tijd geweigerd om de schuld van de aanslag op zich te nemen, onder meer om een grote golf van rechtszaken en schadeclaims te vermijden. In april maakte de Libische minister van Buitenlandse Zaken Chalgham bekend dat zijn land bereid is om circa ,7 miljard dollar schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van de 270 slachtoffers.

Levenslang

Onder druk van de VN-sancties leverde Tripoli enkele jaren geleden twee verdachten uit, die de bomaanslag zouden hebben uitgevoerd. In het proces tegen de twee Libische functionarissen, dat volgens Schots recht verliep in Kamp Zeist, werd Abdel Basset al-Megrahi tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een tweede verdachte ging vrijuit.