RIJSWIJK - De eerste hulpafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen hadden dit weekeinde de handen vol aan gewonde schaatsers. Vooral in de gipskamers werden overuren gedraaid om onfortuinlijke schaatsers met vooral polsfracturen te behandelen.

Op de afdeling spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam was het zondag, evenals de dag ervoor, door de ijspret twee keer zo druk als normaal.

De patiënten kampten vooral met botbreuken, waarbij de polsfractuur er uitsprong. Het AMC had extra personeel ingezet om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Eerder vorige week was er volgens de zegsman op de spoedeisende hulp ook al 30 tot 40 procent meer aanloop dan gewoonlijk.

Rotterdam

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was het zondag zelfs drukker dan zaterdag. Bij ongeveer veertig schaatsslachtoffers moest gips worden gezet om gebroken polsen, onderarmen en enkels.

De drukte bij eerste hulp van het Amfiaziekenhuis in Breda was zo groot, dat naast het reguliere operatieteam nog twee teams werden opgeroepen, zei een woordvoerder.

Eindhoven

In Eindhoven zeiden veel patiënten dat het ijs erg slecht is geworden en veel scheurtjes vertoont. Ze verklaarden daaruit de valpartijen, zei een woordvoerster van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven.

Ook daar was het zondag zeer druk, net als bij de meeste andere ziekenhuizen in Brabant en Limburg.

Bij het Atrium MC in Heerlen was het zo druk, dat gewonde schaatsers urenlang moesten wachten op behandeling, aldus de coördinerend verpleegkundige.

Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zag zondag zo veel mensen komen en gaan dat ze ze geen tijd hadden om de aantallen te inventariseren. Het betrof vooral polsbreuken, onderbeenfracturen en hoofdletsel.

In het Martini Ziekenhuis liepen de verpleegsters zich het vuur uit de sloffen, zo zei een woordvoerster. De gemiddelde wachttijd bedroeg anderhalf uur.

Den Haag

Ook de wachttijd bij de spoedeisende hulp van de kinderafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag liep op tot een paar uur. In het Diakonessenhuis in Meppel was het tevens een komen en gaan van gewonde schaatsers.

''Op een gegeven moment kwamen ambulances aan met twee of drie schaatsers tegelijk in de wagen'', liet een woordvoerder zaterdag weten. Zondag was het iets rustiger.

Drenthe

De ambulances in Drenthe rukten het afgelopen weekeinde zeker dertien keer uit om schaatsers naar het ziekenhuis te vervoeren.

Omdat de ambulancedienst in het Overijsselse merengebied het drukker had, sprongen ambulancepersoneel uit Zuidwest Drenthe daar bij.