AMSTERDAM - De familie van Gabriëlle Cevat, de agente die op 9 juli werd doodgeschoten in Amstelveen, hoopt dat het Openbaar Ministerie genoeg bewijs heeft om de vermoedelijke schutter Franklin F. voor moord veroordeeld te krijgen. Dit meldde de advocaat van de familie, Richard Korver, zondag.

De familie is ervan overtuigd dat Cevat zich als politieagente heeft geïdentificeerd toen zij F. benaderde en haar desondanks doodschoot, aldus Korver. F. staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Amsterdam.

Zijn advocaat, Peter Plasman, meent dat er onvoldoende bewijs is voor moord. Uit getuigenverklaringen leidt hij af dat zijn cliënt heel snel en zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn volgens hem kenmerken voor doodslag.

Nachtdienst

Cevat was op de bewuste avond in haar auto onderweg van haar huis naar het politiebureau, om daar een nachtdienst te vervulllen. Toen zij F. slingerend in zijn BMW zag rijden, volgde zij hem.

Toen F. zijn auto had stilgezet, stapte Cevat op hem af. F. zou de agente vrijwel direct hebben neergeschoten. De moeder, de broer en de vriend van Cevat hebben zogeheten slachtofferverklaringen in het dossier laten opnemen.

De verklaringen van de moeder en de broer zullen dinsdag ter zitting worden voorgedragen, aldus advocaat Korver. Zij zullen bovendien een vordering indienen om materiële schade op F. te verhalen.