AMSTERDAM - In Somalië is zondag het lijk aangespoeld van een van de piraten die verdronken nadat zij en andere piraten vrijdag drie miljoen dollar losgeld hadden aangenomen voor de Saudische supertanker Sirius Star en zijn 25 bemanningsleden.

De dode had 153 duizend dollar op zak, gewikkeld in plastic.

De Amerikaanse marine gaf foto's vrij waarop te zien is hoe per parachute een pakje, vermoedelijk het losgeld, op het dek van de Sirius Star werd gedropt.

Terwijl de olietanker met zijn ongedeerde bemanningsleden de vrijheid tegemoet voer, spoedden de kapers zich terug naar de Somalische kust.

Verdronken

Daarbij sloeg een van hun boten om en verdronken vijf van de acht opvarenden met hun deel van het losgeld. Ook de drie overlevenden raakten hun aandeel kwijt.

De Sirius Star werd 15 november gekaapt. Het schip had een lading ruwe olie ter waarde van honderd miljoen dollar aan boord. De kaping was geruchtmakend omdat hij aantoonde waartoe de Somalische piraten in staat zijn.

Faina

Een woordvoerder voor de piraten zei later zondag dat het met tanks en ander wapentuig geladen Oekraïense vrachtschip Faina, dat al sinds september in handen van piraten is, mogelijk ook spoedig zal vrijkomen en dat de twintig bemanningsleden het goed maken.

De kapers onderhandelen met de eigenaars van het schip en zijn bereid hun oorspronkelijke eis van twintig miljoen dollar losgeld te laten zakken, zei hij.

Er is al meerdere keren ten onrechte aangekondigd dat de Faina zou worden vrijgegeven. Toen de kapers vrijdag de Saudische tanker lieten gaan beklaagden familieleden van de bemanningsleden van de Faina zich erover dat zij niet op de hoogte werden gehouden van de onderhandelingen of de toestand van hun dierbaren.