DUBAI - De Arabische satellietzender al-Jazeera in Qatar heeft woensdag in een televisie-uitzending een handgeschreven brief voorgelezen die afkomstig zou zijn van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein.

In de brief antwoordt Saddam kennelijk op vragen die een journalist aan hem heeft gestuurd over uitlatingen van Ibrahim Jafari. Die werd eind vorige maand gekozen als de eerste president van de regeringsraad van Irak. Het presidentschap rouleert en geldt steeds voor een maand.

Jihad

Ook dringt Saddam in de brief er bij de Hawza, de hoogste sjiïetische religieuze autoriteit, op aan tot een jihad (heilige oorlog) op te roepen "zodat het hele Iraakse volk verenigd is tegen de bezetting".

Sjiïeten

Saddam, een soennitische moslim die als president van Irak sjiïetische moslims liet vervolgen, prijst in de brief het standpunt van de sjiïetische leider Ali Sistani. De grootayatollah heeft eind juni een fatwa (religieus decreet) uitgevaardigd tegen de vorming van de regeringsraad, waarvan de leden zijn aangewezen door de Amerikaanse bezettingsmacht.

De echtheid van de brief kon niet direct worden vastgesteld. Al-Jazeera liet er beelden van zien zonder erbij te vermelden hoe de zender eraan kwam.