RIJSWIJK - Het afgelopen weekeinde was voor schaatsminnend Nederland een topweekeinde. Zowel zaterdag als zondag konden 24 toertochten verreden worden, vooral in Noord- en Zuid-Holland.

Voor het eerst in 12 jaar was het weer mogelijk om van Nederland naar België te schaatsen.

Tienduizenden mensen grepen die kans aan en gingen van Sluis naar Brugge. In de rest van het land deden honderdduizenden schaatsers aan een van de tochten mee. Nog eens honderdduizenden zochten hun vertier op plassen, sloten of bij een van de ijsclubs.

Brokken

Met honderdduizenden en misschien wel een half miljoen mensen op het ijs, is het haast logisch dat er ook behoorlijk wat brokken gemaakt werden. ''De mensen zijn natuurlijk ongetraind.

Ze hebben in hun hoofd: ik kan schaatsen'', stelde een woordvoerster van schaatsbond KNSB. ''Daarbij was het zo druk dat er in file geschaatst werd, dat leidde soms tot botsingen. En het is natuurlijk natuurijs. Daar zitten scheuren en bobbels in. Dat geeft soms problemen, maar is juist ook de charme.''

Gipskamers

In de gipskamers van de Nederlandse ziekenhuizen was het het hele weekeinde net als op het ijs topdrukte. Patiënten gaven aan dat het slechter wordende ijs debet was aan veel valpartijen. In sommige ziekenhuizen moesten mensen uren wachten voordat zij geholpen konden worden.

Een enkel hospitaal zette extra mensen in. Polsbreuken stonden met stip bovenaan bij het schaatsleed.

ANWB

Ook automobilisten 'leden' onder het winterweer. Pechdiensten van Route Mobiel en de ANWB kwamen handen tekort. Ze moesten vooral uitrukken voor accu's die het hadden opgegeven. Ook de hulpdiensten zetten extra volk in.

Om de vaarroutes enigszins begaanbaar te houden voor de scheepvaart heeft Rijkswaterstaat op verschillende vaarwegen het ijs gebroken.