KABUL - De toekomstige Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zondag een bezoek gebracht aan het zuiden van Afghanistan. Hij besprak in Kandahar met Nederlandse generaal-majoor van ISAF, Mart de Kruif, de recente ontwikkelingen in het gebied. Dat heeft ISAF laten weten.

De VS zijn van plan dit jaar 20.000 tot 30.000 extra troepen naar Afghanistan te sturen. De Kruif, de commandant over alle ISAF-troepen in het zuiden van Afghanistan, benadrukte waarom juist in het zuiden het merendeel van de Amerikaanse versterkingen gestationeerd zouden moeten worden.

Zuiver

''We zijn militair gezien sterk genoeg om de Taliban te verslaan, maar niet om daarna het gezuiverde gebied ook zuiver te houden zodat er opbouw kan plaatsvinden'', aldus De Kruif vanuit zijn hoofdkwartier bij het vliegveld van Kandahar.

''Daarom ben ik blij met de toegezegde versterkingen van het Verenigd Koninkrijk, Roemenië maar vooral natuurlijk van de Verenigde Staten.''

Streven

Biden gaf aan dat vooral op het gebied van drugsbestrijding en justitiële- en regeringsorganen, ook op provinciaal niveau, er echt iets moet gaan veranderen. Biden vertelde dat het zijn streven is te voorkomen dat zijn kleinzoon nog in Afghanistan zou moeten dienen.

''Ik denk dat dat te doen is. Ik ben blij dat ik naar Afghanistan ben gekomen. Ik heb harde feiten gehoord, geen gesuikerde uitspraken. Ik ben ook blij dat jullie naar Afghanistan gekomen zijn'', liet hij de aanwezige militairen weten. Mijn steun hebben jullie''.

Kabul

Biden sprak voor zijn bezoek aan Kandahar in de Afghaanse hoofdstad Kabul met president Hamid Karzai. Biden werd in Kabul en Kandahar begeleid door ISAF-commandant generaal David McKiernan.

Biden gaat ook nog naar Irak om te praten met de militaire autoriteiten voordat hij terugkeert naar de VS. Op 20 januari wordt Barack Obama beëdigd als president en treedt Biden officieel in functie als vicepresident.