ARNHEM - Minister Brinkhorst van Economische Zaken onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat er in de toekomst tekorten aan elektriciteit ontstaan. Hij wil dat de centrales voor hun koeling minder afhankelijk worden van rivierwater. De grootste problemen met de stroomvoorziening zijn waarschijnlijk aan het eind van de week voorbij.

De huidige problemen met de elektriciteitsvoorziening ontstonden doordat de temperatuur van dat water opliep. Het kon daardoor steeds minder worden gebruikt om te koelen. Daardoor liep de zogeheten reservecapaciteit van de centrales terug.

Oranje

Voor netbeheer Tennet was dit aanleiding om begin deze week een oproep te doen zuinig met energie om te springen. Inmiddels is het einde van de hittegolf in zicht en daardoor zal het water weer afkoelen. Volgens Tennet kan de zogeheten Code Rood die sinds maandag van kracht is, vrijdag worden opgeheven. Dan gaat Code Oranje in, wat inhoudt dat de centrales meer reservecapaciteit hebben om stroom op te wekken.

Minister Brinkhorst zal de producenten van stroom binnenkort vragen om met alternatieven te komen voor rivierwater als koelmiddel, zo verklaarde zijn woordvoerder woensdag. In plaats van rivierwater zouden ook koeltorens kunnen dienen. Dat zijn enorme betonnen schoorstenen van meer dan 100 meter hoog waar in een gesloten systeem het opgewarmde koelwater wordt afgekoeld. Sommige centrales in Nederland hebben al zo'n systeem.

Liberalisering

Brinkhorst vindt dat de problemen met de stroomvoorziening niets te maken hebben met de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Hij verschilt daarin van mening met PvdA-Tweede-Kamerlid Crone. Die meent dat in een vrijgemaakte energiemarkt producenten geen zin hebben om fors te investeren in het vergroten van een onrendabele reservecapaciteit.

Crone wil dat de minister volgende maand met voorstellen komt die garanderen dat de problemen met de stroomvoorziening zich in de toekomst niet herhalen. Het PvdA-Kamerlid wil de producenten verplichten om voldoende reservecapaciteit aan te houden.

Warmer

Dinsdag moesten de producenten hun reservecapaciteit aanspreken doordat de Amercentrale in Geertruidenberg uitviel en er sprake was van een verhoogde vraag. Woensdag was dat niet nodig. Een tweede centrale blijkt inmiddels toestemming te hebben gekregen om koelwater te lozen dat warmer is dan de toegestane 30 graden Celsius.

Twente

Een deel van Twente had dinsdagavond en woensdag te maken met een stroomstoring, die deels met de hitte te maken had. Vier voedingskabels begaven het, waardoor een deel van het gebied zonder stroom kwam te zitten. Vijfduizend huishoudens werden daardoor getroffen. Ook middenstanders, bedrijven (met name in de landbouw) ondervonden hinder. Bij verscheidene boeren werden noodaggregaten geplaatst om te voorkomen dat duizenden varkens oververhit zouden raken. De problemen waren in de loop van de dag verholpen.

Het stroomverbruik bereikte woensdag een piek van 12.200 megawatt, ruim onder de kritische grens van 12.550 megawatt. Door het koelere weer draaien de airco's minder hard, waardoor het stroomverbuik is afgenomen. Netbeheerder Tennet verwacht dat Nederland donderdag maximaal 12.300 megawatt zal verbruiken.