DAMASCUS - De leider in ballingschap van de Palestijnse Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Khaled Meshaal, heeft zaterdagavond in een televisierede van een half uur voorwaarden voor een eventueel staakt-het-vuren gesteld.

Meshaals rede werd uitgezonden door de nieuwszenders al-Jazeera en al-Arabiya.

Meshaal eiste het einde van de Israëlische agressie, onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza, opening van de grenzen van de Gazastrook en opheffing van de blokkade als basisvoorwaarden voor een eventueel bestand.

Holocaust

Hij noemde de Israëlische aanvallen op de Gazastrook een Holocaust. ''Het bloed van Palestijnse kinderen wordt vergoten, enkel om wat meer stemmen te krijgen in de Israëlische verkiezingen,'' aldus Meshaal.

''De vijand heeft gefaald door een Holocuast in Gaza te plegen''. Hij prees de moed van het verzet tegen de Israëlische aanvallers in de Gazastrook.

Mislukking

De aanvallen zijn militair gezien voor de aanvallers een totale mislukking geworden, aldus de in Syrië woonachtige Meshaal.

''Ze bereiken helemaal niets. Heeft het de raketaanvallen gestopt?'' Hamas schiet nog steeds projectielen af op Israël.

Overwinning

''Het verzet tegen Israël verloopt goed'', volgens Meshaal die een spoedige overwinning verwacht.

Hij beklemtoonde voorts dat de oproep van de VN-Veiligheidsraad tot een staakt-het-vuren tot Israël gericht zou moeten zijn.

 ''Wij zijn de slachtoffers,'' zei hij. Meshaal riep ook op tot een nieuwe opstand of intifada op de Westelijke Jordaanoever.