DUISBURG/LONDEN - In tal van Europese steden is zaterdag geprotesteerd tegen het Israëlische legeroptreden in de Gazastrook.

De demonstranten waren vooral moslims en mensen met een linkse politieke voorkeur.

Amsterdam

Ongeveer 120 jongeren hebben zaterdagmiddag in Amsterdam actie gevoerd voor de Palestijnen.

Ze liepen rond half twee vanaf de Poldermoskee in het stadsdeel Slotervaart een stille tocht die anderhalf uur later eindigde op het Beursplein.

Betogers

Toen de betogers over de Dam liepen, lieten zij tientallen ballonnen op in de kleuren van de Palestijnse vlag met daarop teksten als 'Peace' en 'Solidair Met Gaza'.

De ballonnen stonden symbool voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza. Op de Dam sloot zich ook een aantal demonstranten aan die daar actie voerden voor Gaza.

Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs waren tienduizenden mensen op de been. De menigte riep leuzen als ''Allah Akbar (God is groot)'' en ''Israël moordenaar''.

Circa vierduizend agenten bewaakten de orde. Vorige week was een protestmars tegen Israël nog uit de hand gelopen.

Ook in Lille, Grenoble, Nice en Toulouse waren zaterdag pro-Palestijnse demonstraties.

Duisburg

In de Duitse stad Duisburg zijn zaterdag circa tienduizend mensen de straat op gegaan. De demonstranten eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren en een einde aan de Israëlische blokkade van de Palestijnse kuststrook.

De demonstratie in Duisburg was georganiseerd door de islamitische organisatie Milli Görüs.

Ook in de hoofdstad Berlijn, München en Keulen waren pro-Palestijnse demonstraties waar duizenden mensen aan deelnamen.

Londen

In de Britse hoofdstad Londen was de opkomst bij een gepland Gaza-protest teleurstellend.

De organisatoren hadden gerekend op 100.000 demonstranten, maar de opkomst bleef volgens de politie steken op twaalfduizend.

Schoenen

De mars begon in Hyde Park en ging richting de Israëlische ambassade. Demonstranten gooiden schoenen, de ultieme belediging in de Arabische wereld, naar het gebouw. Onder de demonstranten was de Londense oud-burgemeester Ken Livingstone.

Zondag houden joodse organisaties een vredesdemonstratie in Londen.

Protest in Europese steden tegen Israël