TEL AVIV/GAZA/CAIRO - Aan het begin van de derde week van Israëlische aanvallen op de Gazastrook heeft het Israëlische leger zaterdag laten weten dat de aanvallen zullen ''escaleren''.

 Ondertussen beraadslagen diplomaten onder meer in Cairo om dat te voorkomen.

VN-chef Ban Ki-moon heeft zijn teleurstelling uitgesproken dat er nog geen gehoor wordt gegeven aan de oproep van de Veiligheidsraad de strijd te staken.

Uitschakelen

De Israëli's willen naar eigen zeggen vooral de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, smokkeltunnels naar Egypte, wapenopslagplaatsen en raketwerpers uitschakelen.

Palestijnse strijders slaagden er zaterdag nog steeds in projectielen af te vuren op Israël. De Israëlische troepen, die een week geleden de Gazastrook binnenvielen, stuitten daar nog steeds op verzet van Palestijnse strijders.

Derde fase

De Israëlische autoriteiten stelden zaterdag dat de derde fase van de aanvallen op het punt staat te beginnen.

Dat zou betekenen dat de militairen in de Gazastrook verder in de dichtbevolkte steden en wijken van de Gazastrook moeten binnendringen.

Pamfletten

Vanuit de lucht bestookten de Israëli's de Gazastrook zaterdag zeker veertig keer. Met pamfletten verspreidden de Israëlische strijdkrachten waarschuwingen over ''de escalatie van de strijd'' in de Gazastrook.

Burgers moeten uit de buurt van plaatsen blijven die met de Islamitische Verzetsbeweging Hamas in verband staan.

Slachtoffers

Sinds de Israëlische aanvallen op de Gazastrook op 27 december begonnen, zijn volgens hulpverleners en hulporganisaties zeker 820 Palestijnen gedood en meer dan 3300 gewond geraakt.

Veel slachtoffers zijn burgers zoals de 235 kinderen, 93 vrouwen en twaalf medische hulpverleners die zijn gedood.

Aan Israëlische zijde vielen tot dusverre dertien doden, tien militairen en drie burgers.

Cairo

In de Egyptische hoofdstad Cairo is zaterdag druk diplomatiek overleg gevoerd om een einde te maken aan de strijd.

De Egyptische president Hosni Mubarak sprak zaterdag met de Palestijnse president Mahmoud Abbas uit de Westelijke Jordaanoever.

Abbas riep de rivaliserende Hamasbeweging en Israël op een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook te accepteren.

Hamas

Ook een delegatie van Hamas is afgereisd naar Cairo om met Mubarak te spreken. Eerder deze week waren Israëlische diplomaten in Cairo.

De onderhandelingen lijken echter vast te zitten. Israël en Egypte zouden het niet eens zijn over de grensbewaking van de Gazastrook.

Egypte

Egypte wil geen buitenlandse troepen aan zijn kant van de grens. Hamas wil ook geen buitenlandse troepen binnen in de Gazastrook.

Egypte is wel bereid meer technische hulpmiddelen te accepteren, zoals sonarapparatuur om activiteiten in tunnels te signaleren.

Maar Israël wil alleen akkoord gaan met een staakt-het-vuren als Hamas geen wapens meer de Gazastrook kan binnensmokkelen.