RIJSWIJK - De aanhoudende vorst biedt veel vermaak, maar koning winter begint ook zijn tol te eisen. Operatiekamers moeten dicht, mensen kunnen hun toevlucht niet meer in de kerk zoeken en de gaten vallen in de wegen.

Dat laatste maakt voor mensen die zouden afrijden niet veel uit, omdat veel rijexamens toch niet doorgaan.

Niet alleen het wegverkeer heeft last, ook de scheepvaart ondervindt problemen. Rijkswaterstaat overweegt op een aantal hoofdvaarwegen het ijs te breken, ook al omdat het bevroren water schade dreigt te veroorzaken aan stuwen en sluizen. Twaalf jaar geleden brak de dienst voor het laatst ijs.

Over het IJsselmeer varen deze dagen nog maar zo'n dertig binnenvaartschepen, in plaats van de gemiddeld honderd normaal. Tot nu toe redden ze het op eigen kracht. Mocht de situatie verergeren dan overweegt Rijkswaterstaat konvooivaren door het ijs, voorafgegaan door ijsbrekers.

Wegdek

Op de rijweg is het extra uitkijken geblazen. In het wegdek van de snelwegen vallen gaten door de vorst, vooral het zeer open asfaltbeton is kwetsbaar.

De Grote- of Martinikerk in het Gelderse Doesburg is te koud om mensen te ontvangen. De hervormd gereformeerde kerkgemeenschap Doesburg wijkt daarom zondag uit naar de kerk in het naburige Angerlo, die beter warm te stoken is.

Zes operatiekamers in het Carolus ziekenhuis in Den Bosch zijn dicht omdat de luchtbeheersing kapot is door een bevroren luchtkoker.

Dieren

De dieren zijn een ander hoofdstuk. Door het ijs op de sloten kan vee uit de weilanden ontsnappen. Ondernemende schapen en pony's willen daarbij wel eens op de weg belanden. In een aantal provincies is de jacht op watervogels verboden.

De schaatsers kunnen dit weekeinde hun hart ophalen. Het blijft vriezen en op veel plaatsen zijn toertochten.

Bekijk alle foto's van het winterweer op NUfoto.nl