ORANJESTAD - De Nederlandse parlementariërs hebben PVV-delegatielid Hero Brinkman vrijdagochtend vlak voor het einde van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba uit de delegatie gezet. Dat heeft het PvdA-delegatielid John Leerdam bevestigd.

De aanwezigheid van Brinkman was met nog maar een paar uur te gaan voor het einde van het POK niet meer in stand te houden, aldus Leerdam.

''Brinkman vroeg het woord toen we de Slotverklaring bespraken en begon tot onze verbazing een tirade af te steken tegen de Arubaanse delegatie en Arubaanse bewindslieden. Daarmee schoffeerde hij ook indirect de Nederlandse delegatie.''

Brinkman is tevens verzocht het gebouw van het Arubaanse parlement te verlaten.

Wilders

Fractieleider van de PVV Geert Wilders vindt het ongelooflijk dat de Nederlandse commissie zo met een van haar leden omgaat.

''Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een solidariteit van nul komma nul. Het getuigt van echte labbekakkerigheid'', zei hij.

Balkenende

Ook premier Jan Peter Balkenende sprak zich vrijdag na de ministerraad uit over de gang van zaken overzee.

De premier zei dat het nu met de staatskundige vernieuwingen van belang is om ''te werken aan nieuwe verhoudingen binnen het koninkrijk''. Daarbij moeten volgens hem problemen benoemd en aangepakt worden.

Inhoud

Maar wanneer rondom dit proces allerlei andere zaken een rol gaan spelen is dit niet goed. ''Het is buitengewoon vervelend als inhoud wordt verstoord door gedoe.''

Delegatieleider en Tweede Kamerlid Willibrord van Beek van de VVD heeft donderdag (lokale tijd) een verklaring uitgebracht, waarin nadrukkelijk afstand wordt genomen van het gedachtengoed van Brinkman.

Vooral sinds Brinkman een paar dagen geleden voor de tweede keer op de Amerikaanse televisiezender FoxNews zei dat Aruba corrupt is, heerst binnen het POK een geladen sfeer.

Statement

Zowel Arubaanse, Antilliaanse als Nederlandse parlementariërs wilden per se een statement maken. Een bijeenkomst werd er donderdag uren voor geschorst. Daarna zei Van Beek in het Arubaanse parlementsgebouw: ''Brinkman spreekt op eigen titel en verantwoording zoals ieder lid van de Nederlandse delegatie.''

Een dag eerder was het overleg al vertraagd door een opmerking van Brinkman in een debat over de registratie van Arubaanse en Antilliaanse probleemjongeren in Nederland. ''Jullie sturen jullie rotzooi naar Nederland'', zei Brinkman tot ontsteltenis van Antilliaanse parlementariërs.

Volgens Van Beek hanteerde Brinkman fors taalgebruik dat bij andere delegaties verkeerd werd begrepen.

Emotie

''Mensen denken hier snel dat een uitspraak van een Nederlands delegatielid de gedachte is van alle delegatieleden'', aldus PvdA'er John Leerdam. ''Zodra Brinkman zijn mond opendoet, komt de emotie naar boven'', vult CDA'er Bas Jan van Bochove aan.

GroenLinks-collega Ineke van Gent vindt de opmerkingen ten koste van inhoudelijk overleg gaan.

Brinkman vindt de verklaring van de Nederlandse delegatie over hem niet nodig. ''Iedereen mag interviews geven zolang het niet over de inhoud van het parlementair overleg op Aruba gaat. Daar heeft de voorzitter het woord over.

Als het gaat over andere zaken, zoals de Natalee Holloway-zaak, dan mag ik daar over zeggen wat ik vind.''