JERUZALEM - Israëlische tanks hebben vrijdagmiddag op diverse plekken in de Gazastrook het vuur geopend ondanks een humanitair bestand. Dit hebben ooggetuigen gemeld.

Een Israëlische legerwoordvoerder had eerder gezegd dat de Joodse staat voor de derde achtereenvolgende dag een humanitair staakt-het-vuren in acht zou nemen van 12.00 tot 15.00 uur (onze tijd) om de Palestijnen de gelegenheid te geven om voedsel in te slaan.

Door de beschietingen vrijdagmiddag vloog een benzinestation in brand.

Hamas

Hamas wijst de VN-resolutie over het Midden-Oosten af die in de nacht van donderdag op vrijdag is aangenomen door de Veiligheidsraad. In de resolutie wordt onder meer opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

De resolutie zou niet in het belang zijn van het Palestijnse volk. Dit heeft Hamas-functionaris Raafat Morra in Beiroet gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

Een andere hoge Hamas-functionaris, Ayman Taha, zei in de Gazastrook dat de islamitische verzetsbeweging zich niet betrokken voelt bij de resolutie: ''Hoewel wij de belangrijkste spelers aan de grond zijn in Gaza, zijn wij over deze resolutie niet geconsulteerd, en zij hebben geen rekening gehouden met onze visie en de belangen van ons volk.''

Agressie

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei tegen tv-station al-Jazeera: ''Wij denken niet dat de slag voorbij is omdat de resolutie is aangenomen. Zeker na de voortzetting van de agressie in Gaza nadat zij was aangenomen.'' Israël heeft de afgelopen nacht meer dan vijftig luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook.

Een Hamas-delegatie reist zaterdag naar Caïro, waar de Egyptische president Hosni Mubarak de Palestijnse president Mahmud Abbas ontmoet om te praten over een Egyptisch voorstel voor een bestand in Gaza.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende noemt de VN-resolutie die oproept tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza ''een bemoedigend teken'', dat door Hamas en Israël gerespecteerd dient te worden.

Balkenende was vrijdag na afloop van de ministerraad teleurgesteld over de afwijzing door beide partijen.

De reactie van Hamas en Israël op de VN-resolutie bevalt ons niet, aldus de premier. Volgens hem moet je niet gek opkijken, dat als Hamas zegt zich niks van de resolutie aan te trekken, Israël dat vervolgens ook niet doet.

Maar volgens Balkenende is het een ''duidelijk signaal'' van de internationale gemeenschap en moet er druk worden uitgeoefend om ervoor te zorgen dat de resolutie wordt uitgevoerd.

Contact

Het kabinet blijft direct contact met de Palestijnse Hamas, die het voor het zeggen heeft in Gaza, afwijzen. Hamas moet eerst voldoen aan de internationaal gestelde voorwaarden om het geweld af te zweren alsook de vernietiging van Israël uit de beginselen te halen.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in de Tweede Kamer. Als er overleg is, dan zal dat indirect plaatshebben, bijvoorbeeld via Iran.

Waarnemers

Zo heeft Verhagen met zijn Iraanse ambtgenoot contact, onder meer over zijn voorstel om Europese waarnemers te stationeren bij de grens tussen Gaza en Egypte om wapensmokkel tegen te gaan. Iran heeft wel contacten met Hamas.

Gesprekken met vertegenwoordigers van Hamas, zoals nu in Cairo gebeurt, zijn alleen aan de orde omdat die zijn gericht op de beëindiging van het geweld. Maar in de ogen van Verhagen is en blijft de Palestijnse Autoriteit het enige legitieme gezag voor de Palestijnse gebieden.

Oorlogsrecht

Nederland heeft de indruk dat Israël bij de inval in de Gazastrook het humanitair oorlogsrecht respecteert. De Nederlandse regering is het niet eens met het oordeel van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat zowel Israël als de Palestijnse beweging Hamas buitensporig geweld gebruikt.

Dat zei Verhagen vrijdag in het debat in de Tweede Kamer over de situatie in Gaza. Hij vindt het vreselijk dat er slachtoffers vallen, maar heeft op basis van alle beschikbare informatie niet het idee dat Israël het oorlogsrecht schendt.

Waar twijfel bestaat over de juiste toepassing van geweld, zoals bij de beschieting deze week van een school van de Verenigde Naties in Gaza, moet er onderzoek volgen. Daarom steunt Nederland het nadere onderzoek naar dit incident waartoe de VN heeft opgeroepen.