NAIROBI - Somalische piraten hebben de Saudische supertanker Sirius Star in ruil voor drie miljoen dollar (2,2 miljoen euro) losgeld laten gaan. Daarmee is een einde gekomen aan de grootste scheepskaping ter wereld.

De piraten overmeesterden de nieuwe tanker met een vracht van twee miljoen vaten olie op 15 november honderden kilometers uit de Oost-Afrikaanse kust.

De kaping was een schok voor de internationale scheepvaart en handel en leidde tot scherpere maatregelen tegen de piraterij.

Losgeld

Een van de leiders van de kapers, Mohammed Said, zei vrijdag dat de internationale 25-koppige bemanning en het schip vrij waren en dat het losgeld was betaald. Hij sprak per telefoon vanuit het Somalische piratennest Harardhere aan de Indische Oceaan.

Said wilde niets zeggen over de hoogte van het losgeld, maar een andere kaper noemde het bedrag van drie miljoen dollar. De bandieten eisten aanvankelijk 18 miljoen euro.

Actief

In de wateren rond het wetteloze Somalië in de Hoorn van Afrika zijn talrijke zwaar gewapende piraten actief. Vorig jaar vielen zij ruim 130 schepen aan om aan geld te komen.

Begin dit jaar hadden zij nog ruim tien schepen inclusief bemanningsleden in handen. Eerder deze week lieten de piraten een Turks schip gaan dat zij in oktober hadden gekaapt.

Na de kaping van de Sirius Star stuurde de Europese Unie marineschepen die in de Golf van Aden en in de Indische Oceaan kapingen moeten voorkomen. Ook de Amerikaanse en Chinese marine patrouilleren in de regio.