AMSTERDAM - Het ziet ernaar uit dat de man die vorig jaar juli hoofdagente Gabriëlle Cevat in Amstelveen zou hebben doodgeschoten, tijdens de behandeling van zijn proces een verklaring zal afleggen.

Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman vrijdag gezegd.

Het proces tegen de 49-jarige Franklin F. heeft dinsdag plaats. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord dan wel doodslag op Cevat.

Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar ouders.

Zwijgrecht

F. heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. Plasman verwacht dat zijn cliënt de rechtbank zal vertellen wat er zijns inziens op de bewuste avond is gebeurd en waarom het zo uit de hand is gelopen.

De 28-jarige Cevat was op de late avond van 9 juli in burger op weg naar het politiebureau in Amstelveen-Noord om daar een nachtdienst te draaien.

Slingeren

Toen zij een BMW over de weg zag slingeren, ging ze achter het voertuig aan. Op de Piet de Winterlaan stopte de auto, waarna Cevat uitstapte om de bestuurder aan te spreken.

Daarbij zou zij zich hebben gelegitimeerd als politieagente. De verdachte zou direct op haar hebben geschoten. Zij overleed even later in een ziekenhuis.

Pro-formazitting

Tijdens een zogeheten pro-formazitting in oktober vorig jaar, deed de officier van justitie een oproep aan F. om met een verklaring te komen.

Volgens het OM zit in het dossier een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten.

Verantwoordelijk

Plasman denkt echter niet dat de de verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor moord.

Hij leidt uit getuigenverklaringen af dat zijn cliënt heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn volgens hem kenmerken voor doodslag.