LONDEN/WASHINGTON - De komende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, zou willen ophouden de Palestijnse beweging Hamas te isoleren.

Hij zou eerst via de inlichtingendiensten contacten gaan leggen met Hamas, de Islamitische Verzetsbeweging die de laatste Palestijnse verkiezingen begin 2006 overtuigend won.

Verscheidene bronnen uit het overgangsteam dat met Obama de machtsoverdracht later deze maand voorbereidt, hebben dit volgens de vrijdageditie van de Britse krant The Guardian gezegd.

Bush

Obama's regering zou daarmee breken met de politiek van president Bush. Die heeft samen met Israël en andere bondgenoten Hamas als een terroristische groepering geïsoleerd.

Ze doen in principe slechts zaken met de verliezers van de Palestijnse verkiezingen, de partij Fatah van president Mahmoud Abbas en diens regering van enclaves op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Hamas nam in juni 2007 de macht over in Gaza. Israël belegerde de strook land sindsdien om Hamas ten val te brengen.

Discreet

De zegslieden stelden dat Obama niet onmiddellijk warme betrekkingen aanknoopt. Hij wil eerst discreet een nieuwe benadering van Hamas. Obama en zijn raadgevers zijn er volgens The Guardian van overtuigd dat de isolatiepolitiek van Bush en Israël ten aanzien van Hamas heeft gefaald.

Sommige waarnemers begrijpen Obama's veronderstelde aanpak. Steve Clemons van de vooruitstrevende denktank New America Foundation zei tegen The Guardian: ''Je kan iets doen via de Europeanen, met geheime gezanten of multilaterale gesprekken, maar de isloatie van Hamas die is afgekondigd onder Bush loopt ten einde. Het wordt een bittere pil voor de neocons (ultrarechtse entourage van Bush die Israël onvoorwaadelijk steunt)'', meende Clemons.

Obama heeft tot dusverre gezwegen over onder meer de Israëlische aanvallen op Hamas' bolwerk Gaza. Hij zei eerder dat ''het erg onvoorzichtig zou zijn signalen uit te zenden dat wij de buitenlandse politiek bepalen terwijl ik daar helemaal geen bevoegdheid toe heb''.