ORANJESTAD - De Nederlandse delegatie op Aruba heeft genoeg van de uitlatingen van hun PVV-collega Hero Brinkman tijdens overleg deze week op Aruba tussen parlementariërs van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

Delegatieleider en VVD-Kamerlid Willibrord van Beek heeft donderdag (lokale tijd) een verklaring uit doen gaan waarin nadrukkelijk afstand wordt genomen van het gedachtegoed van Brinkman.

Vooral sinds Brinkman een paar dagen geleden voor de tweede keer op de Amerikaanse televisiezender FoxNews verklaarde dat Aruba corrupt is, heerst binnen het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) een beladen sfeer.

Niet alleen Arubaanse en Antilliaanse maar ook Nederlandse parlementariërs zelf wilden per se een statement maken.

Schorsing

De bijeenkomst werd er donderdag uren voor geschorst. Daarna zei Van Beek in het Arubaanse parlementsgebouw: ''Brinkman spreekt op eigen titel en verantwoording zoals ieder lid van de Nederlandse delegatie.''

Vertraagd

Een dag eerder was het overleg ook al vertraagd door een opmerking van Brinkman in een debat over de registratie van Arubaanse en Antilliaanse probleemjongeren in Nederland.

''Jullie sturen jullie rotzooi naar Nederland'', zei Brinkman tot onsteltenis van Antilliaanse parlementariërs.

Volgens delegatieleider Van Beek hanteerde Brinkman fors taalgebruik dat bij andere delegaties verkeerd werd begrepen.

Uitspraken

''Mensen denken hier snel dat een uitspraak van een Nederlands delegatielid de gedachte is van alle delegatieleden, licht PvdA-Kamerlid John Leerdam toe.

''Zodra Brinkman zijn mond opendoet, komt de emotie naar boven, vult CDA'er Bas Jan van Bochove aan.

GroenLinks-collega Ineke van Gent vindt de opmerkingen ten koste van inhoudelijk overleg gaan.

Verklaring

Brinkman vindt dat de verklaring van de Nederlandse delegatie over hem ''niet nodig'' was. ''Iedereen mag interviews geven zolang het niet over de inhoud van het parlementair overleg op Aruba gaat. Daar heeft de voorzitter het woord over.''

Als het gaat over andere zaken, zoals de Natalee Holloway-zaak, dan mag ik daar over zeggen wat ik vind'', aldus de politicus.