WASHINGTON - Het hoofd van terreurnetwerk al-Qaeda in Pakistan en zijn plaatsvervanger zijn gedood. Dat hebben functionarissen van de Amerikaanse anti-terreurdienst, die anoniem wilden blijven, donderdag tegen dagblad The Washington Post gezegd.

De mannen zijn op nieuwjaarsdag gedood door een luchtaanval van een onbemand gevechtsvliegtuig van de CIA in de regio Zuid-Waziristan, het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan. ''De veilige haven van al-Qaeda is niet zo veilig meer'', aldus een van de functionarissen. De Amerikaanse inlichtingendienst wilde niet reageren op de uitlatingen.

Het gaat om de Keniaan Usama al-Kini, die volgens functionarissen achter de zelfmoordaanslag zit van september 2008 op het Marriott Hotel in Islamabad. Daarbij vielen circa 55 doden. De echte naam van de operationeel leider in Pakistan is Fahid Mohammed Ally Msalam. De tweede man is Kini's landgenoot Sheikh Ahmed Salim Swedan.

Zelfmoordaanslagen

Beide mannen zouden betrokken zijn geweest bij een serie zelfmoordaanslagen in Pakistan, waaronder een mislukte aanslag op de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto. Ook zouden de Kenianen betrokken zijn geweest bij bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. De Kenianen stonden op de lijst van meest gezochte personen van de Amerikaanse federale recherche FBI.