WASHINGTON - Een parlementaire commissie in Illinois heeft donderdag aangeraden een afzettingsprocedure tegen gouverneur Rod Blagojevich (51) in werking te stellen. De Democraat zou de vrijgekomen senaatszetel van Barack Obama te koop hebben aangeboden.

De 21 leden tellende commissie vond unaniem dat er voldoende bewijs is dat Blagojevich zijn macht ''op grote schaal'' misbruikte en niet geschikt is om te regeren. De commissie stemde niet alleen voor een afzettingsprocedure, maar ook voor veroordeling. De leden willen dat Blagojevich nooit meer een openbare functie in de staat bekleedt.

Als het Huis van Afgevaardigden in Illinois de aanbevelingen van de onderzoekscommissie overneemt om Blagojevich af te zetten, dan moet hij voorkomen bij de Senaat en kan hij uit zijn ambt worden gezet.

Corruptie

De gouverneur van Illinois werd op 9 december gearresteerd op verdenking van corruptie, maar is op borgtocht vrijgelaten. Blagojevich zegt onschuldig te zijn en noemt de mogelijke afzettingsprocedure een politieke heksenjacht.

Obama gaf kort na zijn verkiezing tot president zijn zetel op in de senaat van het Amerikaanse parlement, het Congres. De gouverneur van Illinois kreeg daardoor het recht een vervanger aan te wijzen. Dat moest Valerie Jarrett, een adviseuse van Obama, worden. Maar Blagojevich wilde voorwaarden stellen omdat hij uit was op persoonlijk gewin voor zichzelf en zijn echtgenote Patti. Ook overwoog hij zichzelf tot senator te benoemen, een functie die hij belangrijker achtte dan gouverneur.

FBI

Volgens Amerikaanse media onderzocht de federale recherche FBI al drie jaar de handel en wandel van de regering-Blagojevich. Obama liet eerder weten dat hij vooraf niet op de hoogte was van de zaak en al lang geen contact heeft gehad met Blagojevich.