NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is donderdag akkoord gegaan met een resolutie over het conflict rond de Gazastrook. De stemming was te zien op verscheidene buitenlandse nieuwszenders.

De VN ''benadrukken de urgentie van en roepen op tot een onmiddellijk, duurzaam en volkomen gerespecteerd staakt-het-vuren, dat ertoe moet leiden dat Israël al zijn troepen uit de Gazastrook terugtrekt''.

Ook roepen de VN in de resolutie onder meer op tot een ongehinderde distributie van hulp, waaronder voedsel, olie en medische voorzieningen.

Resolutie 1860 veroordeelt daarnaast terrorisme en al het geweld tegen burgers. De VN verzoeken lidstaten alles in het werk te stellen illegale wapenhandel te voorkomen en het openen van de grensovergangen van de Gazastrook te verzekeren.

Onthouden

Veertien van de vijftien raadsleden stemden voor de resolutie. De Verenigde Staten onthielden zich van stemming, omdat Washington de uitkomst van de Egyptische bemiddeling in het conflict wil afwachten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei dat de VS wel achter de resolutie staan.

Ondanks de oproep van de Verenigde Naties tot een onmiddellijk, duurzaam en volkomen gerespecteerd staakt-het-vuren, gaan de gevechten in de Gazastrook door.

Het Israëlische leger voerde een reeks luchtaanvallen uit. Ook Hamas bleef raketten afvuren.

Gemanipuleerd

De Israëlische ambassadeur in Nederland Harry Kney-Tal vindt dat de Verenigde Naties worden gemanipuleerd wat betreft de beschieting van een VN-school in Gaza.

De VN-medewerkers in Gaza stellen dat er geen militanten in of in de buurt van de school waren toen de Israëlische troepen het vuur op het gebouw openden. Dat bleek uit het eerste VN-onderzoek.

Mortieren

Maar op een muur van de school stonden twee Hamas-strijders die mortieren afschoten, zei de ambassadeur in het actualiteitenprogramma Nova.

Daarop vuurden de Israëlische militairen direct terug en werden ongeveer veertig burgers gedood die zich in de school hadden verschanst.

Israël is volgens Kney-Tal tegen een nader onderzoek naar het incident, wat de VN wil. Hij stelt dat Israël de namen van de twee gedode militanten heeft.

Standpunt

De VN liegen niet en hebben volgens hem het recht bij hun standpunt te blijven, maar ''het is een natuurlijke tendens dat men zich identificeert met de Palestijnen. Dat is niet nieuw.''

Hij betreurt de vele doden en de burgers en kinderen onder hen, maar stelt dat het minder zijn dan de slachtoffers die vielen door toedoen van democratische coalities in Irak, Kosovo of Afghanistan.

Misbruik

Ook het woord disproportioneel wordt volgens de ambassadeur misbruikt en gemanipuleerd als het om Israëlisch geweld gaat. Het is volgens hem alleen maar bedoeld om Israël slecht te doen lijken.

''Maar het gaat erom dat Hamas opereert vanuit dichtbevolkte bevolkingscentra'', aldus Kney-Tal. Zij gebruiken de burgers als menselijk schild.

Luchtaanvallen

Zeker negen Palestijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag omgekomen in de Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen. Dat hebben ooggetuigen en medici laten weten.

Zes leden van een familie, onder wie vier kinderen, werden gedood in het vluchtelingenkamp Jabaliya bij Gaza-stad.

Drie andere Palestijnen kwamen om door Israëlisch tankvuur in de buurt van vluchtelingenkampen Deir al-Balah en Nusseirat.

Aantal doden

Aan Palestijnse kant is het aantal doden opgelopen tot zeker 770. Ruim drieduizend mensen raakten gewond.

Aan Israëlische kant zijn na dertien dagen oorlog veertien personen omgekomen, elf militairen en drie burgers.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag circa dertig luchtaanvallen uitgevoerd.