LOS ANGELES - De lokale zenders van de Amerikaanse staat Californië mogen films met de acteur Arnold Schwarzenegger voorlopig niet uitzenden, omdat hij een gooi doet naar het gouverneurschap van die staat. Andere kandidaten hebben dan namelijk recht op evenveel zendtijd. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag.

De regels van de Federal Communications Commission bepalen dat de bijna 250 kandidaten vanaf woensdag kunnen eisen dat ze net zo vaak op tv te zien zijn als Schwarzenegger. Dat zou een onmogelijke opdracht zijn, omdat Schwarzenegger een groot aantal films op zijn naam heeft staan, waaronder The Terminator, Total Recall en Kindergarten Cop. De regels zijn gemaakt om alle kandidaten evenveel kans te gunnen.

De National Association of Broadcasters heeft haar leden een brief gestuurd waarin de regels worden aangehaald. Voor zenders die via de kabel uitzenden, gelden de regels niet.

In 1973 kwam een soortgelijke zaak aan de orde, toen acteur George Takei, Mr Sulu in Star Trek, zich verkiesbaar stelde voor de gemeenteraad in Los Angeles. Zijn concurrenten eisten met succes evenveel zendtijd als Takei, toen hij zeventien minuten lang te zien was in een aflevering van de science-fiction-serie.

De bevolking van Californië gaat op 7 oktober naar de stembus om een nieuwe gouverneur te kiezen. Schwarzenegger kondigde zijn kandidaatschap vorige week aan tijdens de talkshow van Jay Leno.