UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft donderdag in de zaak van een grote juwelenroof in Utrecht het gebruik van een nieuw opsporingsmiddel toegestaan.

Met een zogenoemde IMSI-catcher, een apparaat dat de identiteit van houders van mobiele telefoons op een bepaalde lokatie kan achterhalen, vond de politie in mei binnen een paar uur zes verdachten.

Deze zes Zuid-Amerikanen wisten in Utrecht een diamantverkoper een koffer met diamanten ter waarde van een paar miljoen afhandig te maken. Die plek in het centrum van Utrecht hing echter vol met camera's en de roof was helemaal in beeld. De politie achterhaalde de bende, bestaande uit drie mannen en drie vrouwen, nog dezelfde avond in een woning in Almere.

Terrorisme

De raadslieden van de verdachten ontdekten dat de politie daarbij gebruik heeft gemaakt van een IMSI-catcher. Dat apparaat mag alleen worden gebruikt met toestemming van de minister. De raadslieden voerden aan dat dit opsporingsmiddel alleen bij hele ernstige delicten zoals terrorisme toegepast mag worden.

Daarnaast stelden ze dat de politie het apparaat heeft gebruikt voordat er toestemming was gegeven door de minister. Ze betoogden dat de officier niet ontvankelijk moest worden verklaard.

De officier van justitie herhaalde dat alles volgens de regels is gegaan. De rechtbank was het daar voorlopig mee eens en oordeelde dat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Vrijdag zal de officier van justitie haar eisen formuleren.