AMSTERDAM - Vluchtelingenorganisatie Unrwa van de Verenigde Naties is donderdag gestopt met het verlenen van hulp aan Palestijnen in de Gazastrook. Het werk is te gevaarlijk geworden.

Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten of voorraden te komen. Ook wordt volgens het Unrwa geschoten op ambulances en hulpverleners.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met het uur, zegt de VN-organisatie. Een miljoen van de 1,5 miljoen mensen in de Gazastrook zit zonder stroom. Circa 750.000 mensen hebben geen water. De overvolle ziekenhuizen draaien op noodgeneratoren.

Voedseltekort

De voedselvoorraad van de Palestijnen is voor de komende dagen nog op peil. Maar sinds de sluiting van een belangrijke grensovergang vreest het Unrwa dat de voorraad snel slinkt en voedseltekorten zullen ontstaan.

VN- medewerker gedood

Donderdag is in de Gazastrook een konvooi met hulpgoederen voor de Palestijnen beschoten door Israëlische strijdkrachten. Daarbij werd een Palestijnse VN-medewerker gedood; twee anderen raakten gewond.

Dit heeft het hoofd van de VN-hulpmissie Unrwa in Gaza, John Ging, gezegd tegen het tv-station al-Jazeera. Volgens hem had de VN zijn konvooi aangemeld bij de Israëli's. Het Israëlische leger zegt het incident te onderzoeken.

Rode Kruis

Ook het Rode Kruis klaagt steen en been over de omstandigheden waaronder het personeel moet werken in het gebied. De organisatie stelt dat Israël de toegang tot gewonden belemmert.

Militairen zouden medisch personeel verhinderen bij patiënten te komen. Ook wordt volgens het Rode Kruis geschoten op ambulances en hulpverleners.

Artsen zonder Grenzen

Een ander punt van kritiek is dat de dagelijkse adempauze tussen 13.00 en 16.00 uur te kort is om mensen te helpen. Ook Artsen zonder Grenzen kampt met de gevolgen hiervan.

,,De onveiligheid is zo groot dat onze bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om medische hulp te bieden extreem beperkt zijn'', aldus een woordvoerster.

Ziekenhuizen overspoeld

De afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen in het belaagde gebied worden overstroomd met gewonden. In het Shifa-ziekenhuis zijn de laatste tien dagen meer dan driehonderd operaties uitgevoerd.

De meeste noodgevallen zijn patiënten met ernstige verwondingen, meestal aan de borstkas, de buik en het gezicht.

Gevechtspauze

Strijders van de beweging Hamas hebben donderdag ook tijdens de door Israël afgekondigde gevechtspauze raketten afgevuurd. Dit meldde een Israëlische legerwoordvoerder.

Hij zei dat sinds Israël woensdag een dagelijkse gevechtspauze heeft ingelast van 12.00 uur tot 15.00 uur onze tijd, in die periodes twee raketten vanuit de Gazastrook zijn afgevuurd.

Donderdag werden volgens de Israëlische politie zeker zestien projectielen op Israël afgevuurd. Vier Israëlische militairen zijn daarbij gewond geraakt, van wie twee ernstig.

Belgische hulp

Belgische autoriteiten gaat gewonde kinderen uit de Gazastrook evacueren en helpen. Vrijdag is de eerste vlucht. Het doel is dat er elke dag vier kinderen worden opgehaald.

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft dat donderdag aangekondigd, meldde de Vlaamse omroep VRT. Onduidelijk is nog of er andere Europese lidstaten meedoen.

Protesten tegen situatie Gaza