JAKARTA - Indonesië wil energiemaatschappijen en mijnen beter beveiligen. Volgens de minister Purnomo Yusgiantoro van Mijnbouw en Energie komt er binnenkort een presidentieel decreet waarmee dat mogelijk wordt.

Volgens de bewindsman is het nog niet duidelijk hoe de beveiliging eruit gaat zien. Hij sprak over de mogelijke inzet van speciale eenheden of de politie.

Purnomo noemde de maatregel gezien het dreigende terrorisme ”dringend nodig”. Op 5 augustus kwamen door een aanslag op een luxueus hotel in de hoofdstad Jakarta twaalf mensen om het leven. Vorig jaar stierven 202 personen door aanslagen op het vakantie-eiland Bali.

De nationale politiechef, Dai Bachtiar, en minister van Veiligheid Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwden woensdag voor nieuwe aanslagen. Volgens Bachtiar hebben leden van het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI) gezegd dat de extremistische beweging een nieuwe grote aanslag beraamt. De regering heeft volgens Yudhoyono echter geen specifieke informatie over nieuwe aanvallen.

De Amerikaanse krant Los Angeles Times meldde maandag dat Jemaah Islamiyah onder meer Amerikaanse oliemaatschappijen op het lijstje van toekomstige doelwitten heeft gezet.