AMSTERDAM - De Lage Waard in Papendrecht en het Calvijn College in Goes zijn volgens een onderzoek van Elsevier de beste middelbare scholen van Nederland.

Het Islamitisch College in Amsterdam kwam als slechtste uit de bus in het onderzoek.

Het weekblad publiceert deze week de resultaten van onderzoek, dat is gebaseerd op cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

Met de afdelingen havo en vwo stond het Calvijn College uit Goes ook vorig jaar bovenaan. Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard uit Papendrecht scoorde hoog met havo.

Schoolexamen

Volgens het weekblad blijkt uit 'De beste scholen 2009' dat scholieren punten extra krijgen bij schoolexamens. Het verschil tussen de cijfers op het schoolexamen, ook wel schoolonderzoek genoemd, en centraal examen is meegenomen in de beoordeling.

Scholen die hogere cijfers voor het schoolexamen geven om de uitslag van het centraal examen te compenseren, kregen een lagere beoordeling dan scholen die dat niet deden.

Hoge cijfers

Vooral in het vwo kregen leerlingen op die wijze ten onrechte een hoog gemiddeld examencijfer. Net als vorig jaar spande ook dit jaar scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen de kroon: deze school gaf de leerlingen van het vmbo-gt 1,5 punt cadeau.

Hoe hoger het percentage achterstandsleerlingen, des te sterker scholen geneigd zijn extra hoge cijfers uit te reiken bij het schoolexamen, concludeert Elsevier.

De scholen zijn over drie jaar (2005, 2006 en 2007) beoordeeld op de doorstroom in de onderbouw, het aantal leerlingen dat na de derde klas zonder vertraging het diploma behaalt en het gemiddelde cijfer voor het centraal examen.