EINDHOVEN - Een stroomstoring heeft woensdagmiddag zeker .000 huishoudens in Veldhoven getroffen. Volgens een woordvoerder van energiemaatschappij Essent is er kortsluiting ontstaan in het hoofdvoedingsstation van Eindhoven-West. Een knagend konijn is waarschijnlijk daarvan de oorzaak.

Daardoor hebben ook 10.000 huishoudens in de Eindhovense wijken Strijp en Gestel geen stroom. De energiemaatschappij zegt dat de stroomstoring op zijn vroegst rond 18.00 uur is verholpen.

Roodgloeiend

In het hoofdvoedingsstation wordt de stroom vanuit de hoogspanningskabels (150.000 volt) opgevangen en verlaagd naar .000 volt. Vandaar wordt de stroom verdeeld over een aantal verdeelstations, die de elektriciteit uiteindelijk bij de mensen thuisbrengen. Een van de getroffen verdeelstations is van het Eindhovense Nutsbedrijf NRE. “De telefoon staat hier roodgloeiend,” aldus een medewerker van het bedrijf.

Volgens de Essent-woordvoerder is de storing ontstaan door een dier. “Het gaat waarschijnlijk om een konijn dat tegen de kabels is aangekomen of heeft geprobeerd ze door te knagen. De storing heeft dus niets met de warmte te maken.”

Eindhoven Airport

Behalve de getroffen woongebieden heeft ook Eindhoven Airport last gehad van de stroomstoring. Volgens directeur B. De Boer heeft de verkeerstoren een kwartier zonder stroom gezeten, waardoor de luchthaven tijdelijk sloot. Na de inzet van noodaggregaten had de verkeerstoren weer stroom en kon er weer worden gevlogen op Eindhoven.

Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft volgens een woordvoerster geen last gehad van de stroomstoring. “Wij werken sinds dinsdag op onze eigen energievoorziening. Dat was op verzoek van stroomleverancier Eneco, die daarmee het stroomnet wilde ontlasten. Het is dus een geluk bij een ongeluk”, aldus een woordvoerster.