GAZA-STAD - Israël is donderdag op de dertiende dag van het offensief in Gaza beschoten met raketten vanuit Libanon. Bij de aanval raakten twee mensen lichtgewond. Israël vuurde uit vergelding vijf artilleriegranaten af op het noordelijke buurland.

Zeker vier Katjoesja-raketten kwamen terecht nabij de stad Nahariya, aldus de politie. Ze waren afgeschoten vanuit het zuiden van Libanon. Israëlische media meldden op basis van militaire bronnen dat het vermoedelijk om een geïsoleerd incident gaat.

Israël voerde in de zomer van 2006 een korte oorlog met de Libanese beweging Hezbollah. Die vuurde toen vele honderden raketten af op Israël. Maar bronnen in Israël en Libanon vermoeden dat de raketaanval het werk was van Palestijnse groepen in Libanon.

Moskee

Intussen gaat de Israëlische aanval op Gaza in alle hevigheid door. In de nacht van woensdag op donderdag viel de Israëlische luchtmacht zestig doelen aan waaronder een moskee en vijftien smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Egypte.

Tanks trokken het zuiden van Gaza binnen. Het Israëlische offensief kostte volgens Palestijnse artsen al aan zevenhonderd mensen het leven.

Bestandsplan

Het internationale overleg over een bestand duurt voort. Israël is het met de principes van een Frans-Egyptisch bestandsplan eens en stuurt donderdag een gezant naar Caïro om over het voorstel te spreken.

De VN-Veiligheidsraad verkeert in een impasse over de aanpak van de crisis. Arabische landen willen een bindende resolutie waarin wordt opgeroepen tot een bestand, terwijl de VS en Groot-Brittannië een afgezwakte versie voorstaan.

Tweede keer

De Israëlische radio meldde dat vanuit het zuiden van Libanon voor een tweede keer raketten waren afgevuurd op Israël. Het Israëlische leger ontkrachtte dit bericht en sprak van een vals alarm.

Volgens het leger functioneren de alarmsirenes die in de Noord-Israëlische stad Nahariya afgingen, niet goed.

Kritiek

De Libanese regering heeft de raketaanval vanuit het zuiden van het land donderdagochtend op het noorden van Israël bekritiseerd. In een verklaring verwerpt premier Fouad Siniora de aanval en zegt toe de zaak te zullen onderzoeken.

De VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon is na de raketaanval in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Israël - Gaza