LELYSTAD - Voor het eerst in dertien jaar vindt er donderdag een Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs plaats. Het schaatsevenement vindt plaats op de Oostvaardersplassen, nabij Lelystad. Na de veteranen en de vrouwen zijn nu de heren onderweg.

De Oostvaardersplassen liggen er door de dichte mist spookachtig bij. De mist zorgt voor gevaarlijke omstandigheden. Tijdens de veteranenwedstrijd moest scheidsrechter Piet van der Zwaag zelfs even ingrijpen.

"Toen we de eerste ronde reden was het donker", aldus Van der Zwaag. "Het was eerst niet mistig, maar later trok het helemaal dicht. Na een halve ronde moesten we neutraliseren. Het was veel te gevaarlijk. De zwakke plekken zijn afgezet met linten en we reden met de quad dwars door het lint heen."

Te goed

De omstandigheden voor de schaatsers vallen mee:"Het ijs is misschien wel te goed voor natuurijs. Maar het maakt niet uit als het wat minder is. Dan komen de echte schaatsers boven drijven. Als de zon doorkomt wordt het bovenste laagje zacht en dan wordt het wat zwaarder.

De veteranen begonnen vroeg op de dag aan hun tocht. Arnold Stam was hier de snelste van allemaal.

De vrouwen zijn om 10.30 uur gestart voor een wedstrijd over 60 kilometer. Om 13.00 uur beginnen de mannen aan hun tocht over 100 kilometer. De wedstrijden worden live uitgezonden door de NOS.

De schaatsbond KNSB gaf maandagochtend toestemming voor het NK.

Reglementen

Het is voor het eerst in de schaatsgeschiedenis dat de nationale titelstrijd op natuurijs op de Oostvaardersplassen wordt gehouden. Helemaal conform de reglementen is dat niet, want op de Oostvaardersplassen zijn nooit eerder grote wedstrijden gehouden. En dat is bij de toewijzing wel gebruikelijk.

''Nergens in Nederland is het ijs zo dik als op de Oostvaardersplassen. Daarop kunnen we schaatsen. Oude regels over de toewijzing van het NK schuiven we aan de kant, want we kunnen nu toeslaan'', sprak wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de KNSB.

De laatste winnaar was in 1996 Bert Verduin, die toen op 30 december in Ankeveen won. Verduin versloeg vijf dagen voor de tot nu toe laatste Elfstedentocht Ruud Borst en Henk Angenent. Jenita Hulzebosch-Smit zegevierde destijds bij de vrouwen.

Journalisten

Het aantal journalisten en fotografen lijkt donderdag het aantal schouwers te overtreffen bij het NK marathon op de Oostvaardersplassen. Volgens een medewerker van de Nederlandse Sport Pers (NSP) zijn ongeveer 250 journalisten aangemeld voor het evenement.

Naast de plas waarop de wedstrijd wordt verreden is alle pers verzameld. In een portocabine bewerkt een tiental fotografen de foto's en tussen het riet staat een aantal satellietwagens van diverse omroepen.

Publiek

Het publiek staat morrend aan de kant van het parcours. ''Je ziet eigenlijk helemaal niets'', klaagt een van de toeschouwers.

Het publiek is verzameld op een van de weilanden naast de plas waar de schaatsers voorbij razen. ''We staan veel te ver weg'', zegt een vrouw die vanuit Almere is gekomen. Het publiek mag niet op het ijs van de organisatie en staat op meer dan 100 meter van de baan. ''Als ik ze al zou toejuichen dan horen ze het niet eens.''

De organisatie heeft zich opgemaakt voor duizenden mensen, maar er staan maar tientallen bij de start- en finishlocatie. ''Ik hoop maar dat de mist snel optrekt. Anders kan ik beter terug naar huis en voor de tv gaan zitten'', sipt de Almeerse.

Telefoontjes

De organisatie kreeg veel telefoontjes van recreanten. Ze wilden weten of ze donderdag mee mochten doen. "We moesten ze teleurstellen. Het is alleen voor wedstrijdschaatsers, voor mensen met een licentie. Toertochtrijders komen niet aan de start", zei de woordvoerder.

Het NK Marathon is verdeeld over drie categorieën: veteranen, dames en heren. Zo'n 310 wedstrijdschaatsers doen mee.

NK marathon