BRUSSEL - Honderden demonstranten hebben woensdagavond een steunbetoging voor Israël gehouden bij de Iraanse ambassade in Brussel.

De manifestatie was een initiatief van het Coördinatiecomité van Joodse organisaties in België (CCOJB). De politie telde ongeveer 450 betogers, de organisatie sprak over een kleine duizend deelnemers.

Steun

De demonstranten betuigden ook steun aan de burgerbevolkingen van Israël en de Palestijnse gebieden.

De manifestatie verliep zonder incidenten. Aan het begin van de actie verzamelden zich enkele pro-Palestijnse tegenbetogers, maar zij vertrokken weer na een waarschuwing van de politie.

Betogen

De CCOJB besloot bij de Iraanse ambassade te betogen, omdat de oorlog in de Gazastrook ''niet enkel een oorlog tussen Israël en het Palestijnse terrorisme is, maar ook een Israëlisch-Iraanse oorlog.'' Jeruzalem beschuldigt Iran ervan wapens aan de Palestijnen te leveren.

Politie

De politie in Antwerpen belette een illegale pro-Palestijnse betoging bij de Joodse wijk in de Scheldestad. Bijna zestig personen werden opgepakt, meldden Belgische media.

Voor een synagoge in het Brusselse Schaarbeek werd een molotovcocktail aangetroffen. De brandbom was uit zichzelf gedoofd, meldde de politie. Sinds de Israëlische inval in de Gazastrook houdt de politie de belangrijkste synagogen in België extra in het oog.