PARIJS - Een Nederlander die in september in Ethiopië ontvoerd werd, is vrijgelaten. Ook een Japanse vrouw, die samen met hem gevangengenomen werd, is weer op vrije voeten.

Dat liet Médecins du Monde (MDM), Dokters van de Wereld, woensdag weten.

Ontvoerde

De man, Willem Sools, werkt als verpleegkundige voor Dokters van de Wereld in de Ethiopische regio Ogaden, bij de grens met Somalië. Na de ontvoering brachten de ontvoerders hen vermoedelijk naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. Waar de ontvoerden, zijn vrijgelaten is onbekend.

Eerder eiste de Somalische groepering die de twee ontvoerde ruim 3 miljoen dollar losgeld voor hun vrijlating. Of dat is betaald, kon een woordvoerster van de Nederlandse tak van MDM woensdagavond niet zeggen.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken liet in een reactie weten verheugd te zijn over de vrijlating van Sools. Volgens het ministerie verkeren Sools en zijn Japanse medegevangene zoals het zich nu laat aanzien in goede gezondheid. Verhagen zei blij te zijn voor Sools en zijn familie dat zij deze moeilijke periode nu kunnen afsluiten.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken waardeert het doortastende optreden en de ijver van Médecins du Monde, de werkgever van Sools, dat tot deze vrijlating heeft geleid'', aldus het ministerie.

Volgens Dokters van de Wereld zijn de families van de vrijgelatenen erg blij en hebben ze geen verder commentaar.