LISSABON - De bosbranden in de Zuid-Portugese regio Algarve hebben zich ook woensdag uitgebreid. Het vuur woedt vooral in het centraal gelegen Monchique-gebergte. Volgens Portugese media lopen de belangrijkste toeristencentra, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van het gebergte, geen gevaar.

Het vuur dreigt echter wel over te slaan naar Aljezur, een regio aan de Atlantische Oceaan waar enkele kleine toeristenplaatsen liggen. Lokale functionarissen noemen de situatie “extreem gevaarlijk”.

De branden, die sinds vijf dagen woeden, hebben in de Algarve al .000 hectare bos in de as gelegd. Het vuur wordt onder meer bestreden met blusvliegtuigen uit Spanje, Duitsland en Marokko. Op sommige plaatsen wordt hun werk echter bemoeilijkt, omdat ze door de hete lucht niet meer laag kunnen overvliegen. Ook de veranderlijke wind verzwaart het werk van de brandweerlieden, die vaak in moeilijk toegankelijk terrein opereren.

Spanje

In Spanje woedt het vuur in de provincie Barcelona voort. Ook worden in de omgeving van Zaragoza en Burgos branden gemeld. In de nacht van dinsdag op woensdag verongelukte in de buurt van de noordoostelijke stad Lleida een brandweerman, toen een vrachtwagen kantelde.

Kroatië

Op het Kroatische eiland Hvar aan de Adriatische Zee, een van de belangrijkste toeristencentra van het land, is woensdag een nieuwe brand uitgebroken. Lokale autoriteiten zeiden dat woongebieden door het vuur worden bedreigd. Door de brand is zeker 500 hectare bos en struikgewas verwoest.

Afgelopen weekeinde wisten de brandweerlieden op Hvar verscheidene branden te blussen, die dagenlang hadden gewoed.