RIJSWIJK - Wegens zwakke plekken in het ijs zijn woensdag twee toertochten op natuurijs afgelast.

Toertocht Kleine Zeetje met als startplaats de haven van Spakenburg en de Natuurtocht met vier startplaatsen waaronder Steenwijk gingen niet door.

De Blokzijlermerentocht en de tocht rondom Aarlanderveen werden vroegtijdig gestaakt. Onder meer de Plassentocht in Breukeleveen ging wel helemaal door.

KNSB

De schaatsersbond KNSB zegt dat het op natuurijs nog steeds gevaarlijk kan zijn. "Alleen natuurijs waar toertochten worden georganiseerd en ijsbanen die bij ijsclubs horen, worden gecontroleerd op veiligheid. Over het andere ijs kunnen we geen zekerheid geven'', zegt de bond.

Waterleidingen

In Limburg zijn honderden waterleidingen bevroren. De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) kreeg woensdag ruim zevenhonderd meldingen binnen van vastgevroren watermeters en gesprongen leidingen.

De extreem lage temperaturen zijn niet alleen de boosdoeners, aldus de woordvoerder. "Veel gevaarlijker is tocht, via bijvoorbeeld een open raampje.''

Metro

Metroreizigers in Amsterdam krijgen de komende dagen op de stations Centraal en Zuid warme chocolade. Het openbaarvervoerbedrijf GVB komt met de actie omdat het erg koud kan zijn in de verouderde metrotreinen; de verwarming wil nog wel eens uitvallen.

Wegenwacht

De Wegenwacht heeft het woensdag voor de derde achtereenvolgende dag erg druk gehad met het helpen van automobilisten. Ongeveer vijf- tot zesduizend pechgevallen zijn verholpen. Route Mobiel meldde ruim 40 procent meer pechgevallen.

Vooral uit het zuiden van het land kwamen veel verzoeken om hulp, omdat het daar erg koud is en er nog sneeuw ligt. Zoals gewoonlijk ging het vooral om accuproblemen.
 

Toertochten afgelast door zwak ijs