GAZA-STAD - Israëlische militairen en Palestijnse militanten zijn woensdagmiddag weer met elkaar in gevecht geraakt.

Met de nieuwe beschietingen is een einde gekomen aan een tijdelijk bestand dat de beide partijen enkele uren lang in acht hadden genomen om humanitaire hulp mogelijk te maken.

De Franse president Nicolas Sarkozy had eerder woensdag gezegd dat Israël en de Palestijnse Autoriteit akkoord waren met een staakt-het-vuren dat Frankrijk en Egypte hadden voorgesteld. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben echter laten weten hierover nog altijd in overleg te zijn.

Uitbreiding

Daarbij heeft het Israëlische veiligheidskabinet woensdag ingestemd met het uitbreiden van het offensief in de Gazastrook. De definitieve beslissing moet volgens het kabinet echter genomen worden door Ehud Barak, de minister van Defensie.

"Ze hebben de voortzetting van het grondoffensief goedgekeurd, inclusief een derde fase die het mogelijk maakt dieper bewoonde gebieden in te trekken'', aldus een woordvoerder.

Als Barak besluit de derde fase in te luiden, krijgen Israëlische militairen het bevel stadscentra in de Gazastrook binnen te vallen.

Doden

Door het geweld in de Gazastrook zijn inmiddels meer dan zevenhonderd mensen om het leven gekomen. Meer dan 3100 Palestijnen zijn gewond geraakt. Dat hebben Palestijnse medici woensdag laten weten.

Volgens OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire hulp, is de helft van de slachtoffers vrouw of kind.

Kind

Hoofd van de hulpdiensten in Gaza, Moawiya Hasanein zei woensdag dat circa een op de drie Palestijnse slachtoffers van de Israëlische aanval op de Gazastrook  een kind is.

In totaal zouden sinds het begin van het Israëlische offensief eind december iets minder dan 700 mensen zijn omgekomen. Onder hen waren 220 kinderen, aldus Hassanein.

Hulporganisaties vrezen dat het aantal burgerdoden verder oploopt als Israëlische militairen de dichtbevolkte straten van Gaza-stad intrekken.

Hulpverleners

Een medewerker van het Rode Kruis is woensdag om het leven gekomen door het geweld in de Gazastrook. Ook een medewerker van hulporganisatie Care stierf. Dat maakten de organisaties bekend.

De medewerker van het Rode Kruis werkte als ambulancebroeder. Samen met zijn collega's kwam hij in een schietpartij terecht. Volgens het Rode Kruis ontkomen andere ambulances ook niet aan het geweld.

Journalisten

Twee internationale persorganisaties hebben Israël en Hamas opgeroepen een mediacorridor op de Gazastrook in te stellen, zodat journalisten hun werk kunnen doen in het gebied.

De strijdende partijen moeten ''tijdens een van tevoren afgesproken tijd de gevechten staken, zodat de media in alle vrijheid hun werk kunnen doen'', stellen de Press Emblem Campaign en de International Covenant for the Protection of Journalists.

Besluit

Met de oproep haken de organisaties in op het besluit van Israël om dagelijks van 13.00 tot 16.00 uur (lokale tijd) de beschietingen op de Gazastrook te staken.

Het Israëlische leger had het grensgebied met de Gazastrook eind december tot gesloten militaire zone uitgeroepen. De pers mocht het gebied niet meer in, waardoor volgens persverenigingen onafhankelijke berichtgeving over het gebied in gevaar kwam.

Het Israëlische hooggerechtshof bepaalde dat Israël buitenlandse journalisten moet toelaten tot de Gazastrook, maar dit is slechts mondjesmaat gebeurd.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende heeft woensdag in een telefonisch overleg met de Israëlische premier Ehud Olmert aangedrongen op het realiseren van een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Balkenende pleitte voor het constructief meewerken aan de diplomatieke initiatieven die gaande zijn, onder meer het Nederland-Deense voorstel voor een EU-waarnemersmissie bij de grens tussen Gaza en Egypte.

Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de lijn die het kabinet volgt in de strijd tussen Israël en de Palestijnse Hamas in Gaza. Nederland richt zich op een wapenstilstand en humanitaire hulp. Israël hoeft niet bestraft te worden voor zijn militaire acties in de Gazastrook.

De coalitiefracties CDA en PvdA zijn tevreden. Voluit steun is er van de VVD. De SP ziet enige goede punten in de brief, maar vindt het kabinet nog steeds te eenzijdig in zijn goede wil en verwachtingen naar Israël toe.