RIJSWIJK - Op enkele wegen in het westen en noordwesten van het land zijn woensdagochtend gevaarlijke situaties ontstaan. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. De wegen zijn door ijzel ''spekglad en verraderlijk''. Volgens de ANWB ''regent het ongelukken''.

A29 Gesloten

De A29 in de richting Rotterdam tussen Dinteloord en knooppunt Hellegatsplein is woensdag gesloten. Door ijzel is de snelweg spekglad.

Verkeer vanuit Bergen op Zoom wordt geadviseerd via Zevenbergen te rijden (A58, A17 en A16).

Files

De spits verliep woensdagochtend normaal maar de problemen ontstonden na half negen toen het op verschillende plaatsen begon te ijzelen.

Om half elf stonden er nog steeds files op de A20 rond Rotterdam, op de A4 en de A12, als gevolg van de slippartijen. Ook stond het verkeer op de A5 richting Amsterdam nog steeds vast. ''Ongewoon voor dit tijdstip.''

De ANWB waarschuwt voor gladheid op alle wegen in het gebied ten westen van de lijn Vlissingen-Utrecht-Hoogeveen.

Voetgangers

Ook buiten de snelwegen deden zich slippartijen voor. Ambulances moesten woensdagochtend in Amsterdam circa twintig keer uitrukken wegens val- en glijpartijen van voetgangers en fietsers. Niemand raakte ernstig gewond.

De politie meldde dat op de Bernard Shawsingel een auto door de gladheid van de weg raakte. Normaal gesproken was het voertuig de sloot ernaast ingereden, maar daar lag een dikke laag ijs die het gewicht ervan hield.

Trein

Bij de Nederlandse Spoorwegen bestond woensdagochtend de indruk dat meer mensen de trein hebben genomen.

''Bij dit soort weer kiezen meer mensen voor het openbaar vervoer'', zei een NS-woordvoerder.

Bussen

Ook vervoersbedrijf Connexxion ondervindt hinder van het winterse weer. Door de gladheid lopen in het hele land busritten vertraging op of vallen diensten uit. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion gezegd.

''Tijdens winterse dagen neemt de druk op ons altijd toe. Meer mensen laten de auto staan en pakken de bus, terwijl we minder hard kunnen rijden door de gladheid'', licht de zegsman toe.

Gladheid op wegen