DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil lastpakken die stelselmatig overlast veroorzaken, vaker en langer uit buurten weren door het opleggen van een wijkverbod.

Een woordvoerder van de bewindsman bevestigde woensdag een bericht hierover in De Telegraaf. De minister brengt woensdag een bezoek aan Gouda, waar vorig jaar in de wijk Oosterwei grote onrust ontstond door probleemjongeren van Marokkaanse afkomst.

Hirsch Ballin wil dat rechters een wijk- of locatieverbod als aparte straf kunnen opleggen om overlast van reljeugd effectief te bestraffen.

Overlast

Een locatieverbod is vooral bedoeld voor jongeren die overlast veroorzaken, vaak doen ze dat in de wijk waar ze wonen, bijvoorbeeld in winkelcentra.

Met het verbod kunnen ze wel in de buurt blijven wonen, maar niet meer terecht op hun oude hangplekken.

Probleemjongeren

Een wijkverbod kan nu al worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf. Met de plannen van Ballin kan het als aparte straf of in combinatie met een boete of taakstraf worden ingezet.

Probleemjongeren die vernielingen aanrichten of het werk van hulpverleners verstoren, kunnen zo vaker en langer verbannen worden. In combinatie met snelrecht kunnen ze onmiddellijk worden opgepakt.

Wanneer de maatregel ingaat is nog niet bekend, maar de bewindsman gaat komende week met de politie en het Openbaar Ministerie overleggen.