DEN HAAG - Het verkeer had woensdagochtend in grote delen van het land last van gladheid door ijzel. Op snelwegen in Friesland en Noord-Holland deden zich in de vroege uren enkele slippartijen voor.

De snelweg A5 (Hoofddorp-Haarlem) werd in beide richtingen afgesloten wegens ijzel. Het gaat om het traject tussen de knooppunten De Hoek en Raasdorp.

Volgens een woordvoerder van de ANWB werd het aan het einde van de ochtendspits op diverse wegen met name in het noorden en het westen spekglad. Dat had verscheidene aanrijdingen tot gevolg. Ernstige ongelukken deden zich volgens de politie daarbij niet voor.

Geen opstoppingen

De weersomstandigheden leidden in de spits niet tot grote opstoppingen op de wegen. Rond acht uur stond er volgens de ANWB in totaal 160 kilometer aan file. Dat is volgens de ANWB-woordvoerder iets onder het gemiddelde.

Een woordvoerder van het KNMI zei dat de regen en de daarmee samenhangende ijzel zich tot het noorden en noordwesten beperkt. De regenzone zal vermoedelijk niet verder reiken dan Utrecht. In Limburg sneeuwt het woensdagochtend. Ook in andere delen van het land valt lichte sneeuw. "Het is soms erg lokaal", aldus het KNMI.

Gladheid op wegen