DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat burgemeesters op de hoogte stellen wanneer een pedofiel uit hun gemeente op vrije voeten komt. Dat zegt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag in dagblad Trouw.

De minister wil niet zo ver gaan om ook woningcorporaties te informeren over de vrijgekomen pedoseksueel.

Hirsch Ballin bereidt een regeling voor waarbij burgemeesters standaard worden geïnformeerd over beëindiging van de strafperiode van pedofielen. De burgemeester kan die informatie vervolgens delen met de woningverhuurder.

''Maar dat mag alleen als daartoe een dringende noodzaak bestaat'', benadrukt de minister in het interview. ''Het is niet de bedoeling dat een woningverhuurder die informatie krijgt, omdat die het wel zo handig en prettig vindt om over zulke gegevens te beschikken.''

Utrecht

De vraag of burgemeesters en woningcorporaties vooraf moeten weten wanneer een pedoseksueel terugkeert in de lokale samenleving, werd vorig jaar september actueel. De Utrechtse woningbouwvereniging Bo-Ex kreeg toen te maken met een veroordeelde pedo die een woning bleek te huren in dezelfde flat als zijn slachtoffer.

De burgemeesters van van vier grote steden lieten naar aanleiding van deze kwestie weten dat ze veroordeelde pedofielen liever niet zien terugkeren naar hun oude woonomgeving.

In november schreef Hirsch Ballin de Tweede Kamer op zoek te gaan naar oplossingen voor dit probleem. Het gaat daarbij niet alleen om informatie over zedendelinquenten, maar ook over plegers van ernstige geweldsmisdrijven zoal tbs'ers.