JERUZALEM - Israëlische leiders bespreken woensdag of ze hun troepen opdracht geven stadscentra in de Gazastrook binnen te vallen, de derde en laatste fase van de militaire operatie. Het veiligheidskabinet van premier Ehud Olmert komt dan bijeen, meldden twee hoge functionarissen die anoniem wilden blijven.

De eerste fase vond elf dagen geleden plaats met het begin van de luchtaanvallen. De inval met grondtroepen afgelopen zaterdag noemde Israël de tweede fase.

Volgens waarnemers zullen Israëlische grondtroepen het moeilijk krijgen in stedelijke centra. Ze hebben dan weinig aan de luchtsteun en Palestijnse strijders kunnen gemakkelijk hinderlagen opzetten.

Niet bombarderen

Israël zal elke dag drie uur lang de Gazastrook niet bombarderen. Een woordvoerster van het leger zei dat de bombardementen vanaf woensdag in de middag worden gestaakt van 12.00 tot 15.00 uur onze tijd.

VN-onderzoek

UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan de Palestijnen, wil een onpartijdig onderzoek naar de Israëlische aanval gisteren op twee VN-scholen in Gaza. Het dodental van de aanslag is opgelopen tot veertig.

Israël bombardeerde de scholen naar eigen zeggen omdat ze door strijders bij de school met mortiergranaten zou zijn bestookt.

Onpartijdig

UNRWA laat weten er voor 99,9 procent zeker van te zijn dat zich in zijn scholen geen strijders ophouden of militante activiteiten gaande zijn.

Daarom wil de organisatie een onpartijdig onderzoek op basis van ooggetuigenverslagen, foto's van het Israëlische leger en andere gegevens.