DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil dat er een Europese missie komt die de grens tussen Egypte en Gaza scherp in de gaten zal houden. Nederland is ook bereid een bijdrage te leveren aan dat toezicht.

Verhagen heeft dat voorstel samen met Denemarken neergelegd bij het EU-voorzitterschap, Tsjechië. Dat heeft het departement dinsdag bekendgemaakt.

Een missie aan deze kant van het Palestijnse kustgebied kan volgens Nederland en Denemarken een staakt-het-vuren dichterbij brengen.

Een snelle wapenstilstand is volgens Verhagen en zijn Deense ambtgenoot Moller alleen mogelijk als Israël ervan kan uitgaan dat de Palestijnse Hamas zich niet meer bewapent.

Hamas heeft het voor het zeggen in de Gazastrook en vuurt voortdurend raketten af op Israël.

Hulp

Een bestand is nodig om de grenzen van Gaza te openen voor de dringend nodige humanitaire en economische hulp, aldus Verhagen. De minister is geschokt door de berichten over een groot aantal slachtoffers door een militaire actie in Gaza waarbij een school werd getroffen.

Hij betuigt zijn deelneming aan de nabestaanden. ''Ik betreur dat aan Palestijnse kant veel burgerslachtoffers zijn gevallen, zoals ik ook de burgerslachtoffers betreur aan Israëlische kant.''

Verhagen rekent erop dat Israël, zoals het heeft gezegd, alles doet om te voorkomen dat meer burgers slachtoffer worden van het offensief.

Livni

Verhagen sprak maandag en dinsdag telefonisch over zijn diplomatieke initiatief met onder anderen zijn Israëlische ambtgenoot Tzipi Livni, de Palestijnse president Mahmoud Abbas en met de Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken.

Ook drong Verhagen er bij zijn Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki op aan om zijn invloed op de Hamas aan te wenden om verder bloedvergieten te stoppen.

Spoeddebat

De Tweede Kamer houdt deze week hoogstwaarschijnlijk toch een debat met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) over het geweld in de Gazastrook. Verhagen wil zelf graag in debat over de ontwikkelingen, meldden ingewijden dinsdag. Hij vertrekt dit weekeinde naar Zuidoost-Azië. D66 en de SP zijn woedend dat zij dit niet wisten en de coalitiepartijen wel.

Maandag besloot een meerderheid van de fractiespecialisten in een intern beraad dat een brief van Verhagen afdoende was en dat direct na het reces, volgende week, een overleg zou volgen.

Alleen de SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren waren voor een overleg deze week. De coalitiefracties CDA, PvdA, ChristenUnie en verder de VVD en PVV vonden een brief voldoende. Die komt woensdag.

Pechtold

Op verzoek van D66 is donderdag opnieuw een extra interne vergadering gepland. D66-fractieleider Alexander Pechtold gaat er vanuit dat de fracties daarin besluiten het debat met Verhagen toch deze week te houden.

Hij vindt het opmerkelijk dat de regeringsfracties geen debat wilden terwijl ze maandag al wisten dat het daarna lange tijd niet meer kan vanwege de reis van Verhagen.

Staakt-het-vuren

Egypte heeft dinsdagavond een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Palestijnen en Israël in de Gazastrook voorgesteld. Daarna moeten gesprekken volgen om afspraken voor de lange termijn te maken, waaronder een einde aan de Israëlische blokkade van de Gazastrook.

De Egyptische president Hosni Mubarak presenteerde het plan na overleg met de Franse collega Nicolas Sarkozy in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh. Mubarak nodigde Israël ''zonder uitstel'' uit de beveiliging van de grens van Egypte met de Gazastrook te bespreken.

''Mogelijk in de komende uren'', aldus Sarkozy. Hij zou al met de Israëlische premier Ehud Olmert over het initiatief hebben gesproken.

De Israëlische regering in Jeruzalem eist dat er een einde aan de smokkel van wapens en geld via de grens komt. Pas dan zou Israël zijn offensief willen staken.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten staan achter het voorstel van de Egyptische president. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst in New York van de VN-Veiligheidsraad.

"We moeten dringend een staakt-het-vuren afsluiten dat duurzaam is en echte veiligheid brengt." Een wapenstilstand die terugkeert naar de situatie van voor het Israëlische offensief is volgens haar onacceptabel en onhoudbaar.

Drie eisen

De Amerikaanse regering wil dat het staakt-het-vuren aan drie eisen voldoet: geen raketten meer vanuit de Gazastrook op Israël, de grensovergangen naar de Gazastrook moeten worden geopend en het smokkelen via tunnels vanuit Egypte moet afgelopen zijn.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas steunt het plan, zo zei hij tijdens de bijeenkomst. Abbas riep de Veiligheidsraad op in te grijpen in de Gazastrook.

"Beëindig deze volkerenmoord. Laat mijn volk leven en laat mijn volk vrij zijn." Het staatshoofd wilde daarnaast een internationale missie in de kuststrook om toe te zien op een eventueel staakt-het-vuren.

Israël en Hamas bestuderen het voorstel nog.