ORANJESTAD - Het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway is een van de duurste onderzoeken naar een levensdelict ooit in de wereld gedaan. Dat heeft de Arubaanse hoofdofficier van justitie Hans Mos dinsdag gezegd op een persconferentie op Aruba.

''Hou een slag om de arm, maar ik schat dat het onderzoek meer dan 10 miljoen dollar (circa 7,5 miljoen euro) heeft gekost'', verklaarde Mos.

''Ik durf de Verenigde Staten uit te dagen om met een even duur onderzoek naar een levensdelict voor de dag te komen. Dit kostte handen met geld. Nederland stuurde rechercheurs die hier moesten verblijven, en bovendien F16-vliegtuigen.''

Maanden

Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat het onderzoek naar het in 2005 verdwenen Amerikaanse meisje nog een aantal maanden duurt. Een exacte datum wilde Mos niet noemen.

Ook liet hij in het midden of het OM inmiddels dichterbij een mogelijke zaak tegen verdachte Joran van der Sloot is gekomen.

Tips

De aanwijzingen die nog onderzocht moeten worden, raken wel op. Veel tips liepen op niets uit. Zo verklaarde een visser dat bij hem in de nacht van de verdwijning een groot mes was gestolen en in dezelfde maand een kreeftenkooi werd vermist.

De kooi bleek later bij hem thuis te hebben gestaan. Ook stof die het dure onderzoeksschip Persistence opdook bleek niet overeen te komen met kleding van Holloway.

Telefoongesprek

De inhoud van een vermeend opgenomen telefoongesprek tussen Joran en zijn vader Paul van der Sloot dat werd uitgezonden op de Amerikaanse zender FoxNews, wordt geanalyseerd.

Het Nederlands Forensisch Instituut doet er een stemvergelijkend onderzoek naar.

Mos verweerde zich tegen tv-uitzendingen waarin de Arubaanse justitie en politie werden beticht van corruptie en onwil om mogelijke relevante informatie te onderzoeken.

Mos zei zelfs 2,5 maand bezig te zijn geweest met een paragnost ''die alles bleek te hebben gedroomd.''