WASHINGTON - De man die door de gouverneur van Illinois was aangewezen om Barack Obama op te volgen in de landelijke Senaat in Washington, is dinsdag de toegang ontzegd tot de vergaderzaal.

Robert Burris kreeg te horen dat zijn geloofsbrieven niet in orde zijn en dat hij daarom niet welkom is.

De 71-jarige Afro-Amerikaan Burris hoopte beëdigd te worden bij de eerste bijeenkomst van de Senaat in nieuwe samenstelling na de verkiezingen in november.

De Democraten in de Senaat hadden al aangekondigd om de installatie van hun partijgenoot te blokkeren.

Burris is tegen hun wil benoemd door de van corruptie beschuldigde gouverneur Rod Blagojevich. Tegen Blagojevich loopt een afzettingsonderzoek omdat hij de zetel te koop zou hebben aangeboden.

Capitool

Burris kwam omringd door journalisten aan bij het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Een halfuur later stond hij weer buiten.

''Ik heb mijn benoemingsbrief aangeboden aan de secretaris van de Senaat, maar ik heb te horen gekregen dat het document niet in orde is'', aldus Burris. Een benodigde handtekening van een topfunctionaris uit Illinois ontbrak.

Afwijzen

Veel senatoren en ook de komende Amerikaanse president Barack Obama verklaarden eerder dat ze elke benoeming door Blagojevich zouden afwijzen vanwege het schandaal waarin hij verwikkeld is.

Burris, die de enige zwarte senator zou worden, is naar eigen zeggen rechtmatig benoemd.

Amerikaanse nieuwszenders meldden dat Burris en de Democraten mogelijk een deal sluiten waarbij hij tot de volgende verkiezingen in 2010 in de Senaat blijft, maar zich dan niet verkiesbaar stelt.