DEN HAAG - Er is nog steeds geen besluit over de geactualiseerde tenlastelegging tegen Radovan Karadzic, en de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal kunnen die ook niet nemen zolang een aantal documenten niet is vertaald.

Dit blijkt uit een document dat het VN-hof in Den Haag dinsdag heeft gepubliceerd. De Bosnisch-Servische ex-president Karadzic werd bijna een half jaar geleden, in juli 2008, na een jarenlange zoektocht in Belgrado gearresteerd, verscholen achter een lange baard en een valse identiteit.

Karadzic geldt als een van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide van Srebrenica in 1995. Nederlandse VN-militairen konden toen de dood van duizenden Bosnische moslims niet voorkomen.

Spoed

De Schotse VN-rechter Iain Bonomy, die de voorbereiding van de zaak-Karadzic leidt, heeft gemaand tot spoed in deze voor de ogen van de wereld momenteel belangrijkste zaak van het tribunaal.

De nu geldende tenlastelegging tegen Karadzic is echter uit 2000 en verouderd: hij houdt geen rekening met nieuwe jurisprudentie en nieuw onderzoek dat sindsdien is verricht.

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal diende in september een geactualiseerde versie in waarover dus nog steeds niet is beslist.

Tribunaal

Het tijdelijke Joegoslavië-Tribunaal is in 1993 opgericht door de VN-Veiligheidsraad.

Het staat nu onder grote druk vanuit New York om zijn zaken voortvarend af te handelen en zijn werk af te ronden, zodat het dure tribunaal kan worden gesloten.