PARAMARIBO - Het strafproces tegen ex-legerleider Desi Bouterse voor de krijgsraad wordt op 23 januari hervat. Dat heeft de woordvoerder van het proces dinsdag in Paramaribo bekend gemaakt.

De hervatting zal een einde maken aan een onderbreking van ongeveer zes maanden.

In het strafproces gaat het om de berechting van hoofdverdachte Bouterse en 24 anderen, militairen en burgers. Zij worden verdacht van de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime in december 1982.

Opgeschort

Het proces, dat in november 2007 begon, werd eind juli vorig jaar opgeschort. Bouterse's advocaat Irwin Kanhai diende het verzoek in bij het Hof van Justitie om de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, te verbieden de zaak verder te leiden.

Valstein-Montnor zou indirect relaties onderhouden met de Nationale Partij Suriname (coalitie), waarvan president Ronald Venetiaan de voorzitter is. Het Hof verwierp in december het overigens niet ondertekende wrakingsverzoek dat vol vermoedens stond.

Politiek proces

Kanhai heeft niet uitgesloten dat Bouterse zelf alsnog het wrakingsverzoek doet als het proces wordt hervat. Bouterse zelf heeft zich daarover niet uitgesproken.

Sinds de aanvang van het proces heeft hij steeds beweerd de zittingen van de krijgsraad in Boxel niet te zullen bijwonen, omdat het om een politiek proces zou gaan.