LIJNDEN - Het KNMI en de Verkeers Informatie Dienst (VID) waarschuwen weggebruikers in het noorden en noordwesten van het land voor mogelijke gladheid door ijzel of sneeuw.

Dinsdagavond kan het in die gebieden al licht gaan sneeuwen. De sneeuw gaat 's nachts over in regen die woensdagochtend op een bevroren ondergrond kan leiden tot ijzel.

Het front bereikt volgens het KNMI tegen middernacht het noorden en noordwesten van het land. Dan valt er waarschijnlijk sneeuw. Als het front in zuidelijke richting trekt, kan ook ijzel of regen vallen. Omdat het in het hele land vriest en de regen op bevroren grond valt, kan het zelfs bij minimale neerslag zeer glad worden. Vooral de ochtendspits moet oppassen.

''Veel mensen hebben het mooie winterweer nog in hun hoofd, maar ze moeten nu bedacht zijn op gevaar'', aldus de zegsvrouw van het weerinstituut.

Ochtendspits

De ANWB verwacht voor woensdag geen al te drukke ochtendspits, maar wijst wel op mogelijke sneeuw en lichte ijzel in het noorden en midden van het land.

Bij de eertste hulp van ziekenhuizen in Limburg en Brabant loopt het storm als gevolg van valpartijen door de gladheid. Meer mensen dan anders melden zich bij de eerste hulp met breuken.

In Venlo, Tilburg en Maastricht wordt gesproken van een verdubbeling of verdrievoudiging van het aantal fracturen op maandag en dinsdag. 

Het gaat vooral om gebroken polsen, armen, onderbenen, vingers, heupen, schouders of hoofdletsel als gevolg van vallen op ijs of in de sneeuw.