HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag na vier jaar het onderzoek gesloten in de zaak van de zogeheten Haarlemse snelkookpanmoord.

De uitspraak in dit lang slepende proces is 20 januari.

Tegen de hoofdverdachte, de 53-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, is vorige maand een levenslange gevangenisstraf geeïst.

Hij zou in 1997 op gruwelijke wijze zijn toen 28-jarige broer hebben vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw. De man ontkent beide feiten.

Vleesmolen

De zaak dankt zijn naam aan de gruwelijke feiten over de moord op de broer van Y. Het lijk van het slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en zijn hoofd in een snelkookpan uitgekookt. De resten zijn later teruggevonden langs een snelweg.

Het lichaam van de ex-vrouw van Y. is nooit gevonden. Vorige maand is nog naar stoffelijke resten gezocht in een tuin in Hoofddorp. Dat gebeurde na een anonieme brief. De zoekactie leverde echter niets op.

Het proces tegen Y. heeft zo lang geduurd, omdat de verdachte zijn advocaten wegstuurde en er tot tweemaal toe een nieuwe rechtbank aantrad.

Onschuldig ontvoerd

De beschuldigingen tegen de Haarlemmer zijn vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die eind vorig jaar wegens betrokkenheid bij de snelkookpanmoord tot zeven jaar is veroordeeld.

Y. herhaalde dinsdag in zijn laatste woord van anderhalf uur volkomen onschuldig te zijn. "Ik ben hier destijds naar toe gekomen, omdat Nederland respect heeft voor de mensenrechten. Maar het lijkt hier een beetje Turkije te worden. De officier van justitie heeft me gewoon onschuldig ontvoerd. Ik zit al ruim vier jaar lang vast voor iets dat ik niet gedaan heb.''