LELYSTAD - Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is bereid jaarlijks 35 tot 45 euro extra belasting te betalen om de kwaliteit van open zwemwater op peil te houden. Ook mensen die nooit in open water zwemmen, willen daar wel geld voor uittrekken.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Rijksinstituut voor Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft gehouden.

In de nabije toekomst zijn volgens een studie van het RIZA miljoenen per jaar meer nodig om de bacteriologische kwaliteit van zwemwater in Nederland te laten voldoen aan de aankomende, nieuwe Europese Zwemwaterrichtlijn.

Zestig procent van de ruim 5000 ondervraagde huishoudens zou het heel erg vinden als er in de zomer niet meer gezwommen kan worden in open water. Schoon zwemwater vinden de meeste ondervraagden erg waardevol. Als iedereen daar extra belasting voor zou betalen, zou dat volgens het RIZA jaarlijks 170 tot 215 miljoen euro opleveren.

Uit het onderzoek van RIZA blijkt dat bijna 15 procent van de ondervraagden wel eens last heeft gehad van een oor-, oog- of keelinfectie of van maag- en darmklachten na het zwemmen in open water. Bijna alle mensen vinden het zeer belangrijk dat zij worden geïnformeerd over de kwaliteit van open zwemwater. Het plaatsen van waarschuwingsborden is daarvoor zeer effectief aldus de onderzoekers.

Het RIZA noemt het moeilijk om vast te stellen waardoor bacteriologische verontreiniging van het water precies ontstaat. Uit onderzoek in 24 zoetwaterplassen en drie zoutwaterlocaties blijkt dat er vrijwel overal verschillende oorzaken tegelijk zijn.

Vervuiling door lozingen en overstorten valt erg mee. Zwemmers zelf, huisdieren, vogelkolonies en de pleziervaart zijn veel grotere vervuilers, aldus het RIZA. De onderzoekers vrezen dat met name in de Randmeren, enkele zeearmen en in het IJsselmeer de oorzaak van de verontreiniging zo complex is dat het niet mogelijk is aan de nieuwe Europese richtlijn te voldoen.

Bijna 40 procent van de ondervraagden schat de kwaliteit van zeewater hoger in dan die van zoetwater. Een op de vijf Nederlanders denkt dat zwemmen in zoetwater gevaarlijk voor de gezondheid is, terwijl maar een op de tien mensen dat van een zeebad denkt. Uit de studie naar de waterkwaliteit in Nederland blijkt echter dat die opvatting niet altijd klopt.