LOS ANGELES - De Amerikaanse ex-president Bill Clinton heeft zich gemengd in de strijd om het gouverneurschap van de staat Californië. Volgens The New York Times van dinsdag heeft Clinton zich de afgelopen week ontpopt als de belangrijkste 'strategische adviseur' van de Democratische gouverneur Gray Davis, aan wiens poten wordt gezaagd door onder anderen acteur Arnold Schwarzenegger.

De inwoners van Californië gaan op 7 oktober vervroegd naar de stembus om over het lot van Davis te beslissen. De Democraat werd nog geen jaar geleden voor een tweede termijn gekozen. Meer dan 1,6 miljoen mensen in de Amerikaanse staat met de meeste inwoners hebben echter in een petitie gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming. Davis' populariteit is tot een dieptepunt gedaald door het enorme begrotingstekort van Californië.

Davis laat zich intussen niet zomaar verjagen door 'The Terminator' of door een van de andere tientallen kandidaten die op zijn pluche willen plaatsnemen. Hij heeft al gerechtelijke stappen ondernomen om de verkiezingen uitgesteld te krijgen. Clinton adviseert hem vooralsnog alleen achter de schermen, maar niet uitgesloten is dat de ex-president in september ook publiekelijk in de bres springt voor zijn belegerde partijgenoot.

Clinton weet overigens van wanten als het gaat om politieke overlevingsstrategieën. Hijzelf was eind 1998, begin 1999 middelpunt van een afzettingsprocedure als gevolg van de Lewinsky-affaire. Deze zaak rond zijn seksuele relatie met een stagiaire op het Witte Huis leidde uiteindelijk niet tot zijn gedwongen vertrek als staatshoofd.